El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Valls (Cambra de Barcelona) defensa que Catalunya seria inviable fora de la UE
  • CA

 

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, ha demanat aquest diumenge flexibilitat a l’Estat i a la Generalitat per negociar una sortida a la situació política de Catalunya: “S’ha de començar a negociar i la flexibilitat en la negociació és molt important”. “Falta flexibilitat per part de les dues parts”, ha assegurat en una entrevista del 3/24 en la que ha recordat que el govern de Madrid només es va oposar a la petició d’un referèndum dels 46 punts que el president català, Carles Puigdemont, va traslladar al president del Govern, Mariano Rajoy.

 

Valls ha afirmat que la societat està dividida davant la qüestió de la independència, la qual cosa “és un problema a l’hora de resoldre aquest tema”, i ha indicat que les autoritats europees s’han expressat en contra de celebrar un referèndum sense acordar-ho amb l’Estat. “Catalunya no pot estar ni un moment, ni un segon, fora d’Europa” perquè això tindria repercussions econòmiques molt serioses, ha dit, ja que des de la Cambra no consideren que Catalunya pugui ser un país viable fora de la Unió Europea.

Preguntat per l’acte del dissabte on el Govern va tenir el suport de mig miler d’alcaldes en un acte organitzat per l’ACM i l’AMI, ha defensat que, malgrat la quantitat d’edils presents, “representen al 43% de la població, o sigui que un 57% de la població no estava representada”, i ha celebrat que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no hi participés. En cas que se celebri el referèndum, previst per l’1 d’octubre, ha augurat que es produiran les mateixes conseqüències que després del procés participatiu del 9N: “Es van crear una sèrie de problemes a qui ho havia promogut, com les inhabilitacions” a l’expresident de la Generalitat Artur Mas i als exconsellers Joana Ortega, Francesc Homs i Irene Rigau.

 

D’altra banda, Valls ha lamentat que hagi crescut a Barcelona un “moviment antiturisme” que rebutja l’arribada de visitants a la ciutat i ha posat en valor que aquest fenomen suposa el 14% del PIB barceloní. Ha atribuït al pla d’hotels municipal, que veta l’obertura de nous establiments al centre de Barcelona, l’auge de pisos turístics il·legals i l’augment dels preus de lloguer, alguna cosa que també repercuteix a les arques de l’Ajuntament: “Menys impostos i per tant menys per repartir als barris. “El turisme que ens fa mal és el turisme d’autobusos que vénen de la Costa Brava o Daurada a fer turisme d’unes hores”, ha subratllat, per la qual cosa ha demanat estudiar com controlar l’impacte que generen aquest tipus de visitants.

El president de la Cambra, que ha explicat que decidirà si es presenta a la reelecció després de conèixer el decret electoral posterior a la reforma de la llei de cambres, ha lamentat les “promeses del president Rajoy i del ministre De la Serna” sobre infraestructures a Catalunya per no incorporar el corredor mediterrani. Així, ha recordat que la inversió de 4.000 milions en infraestructures que Rajoy va anunciar se centra en Rodalies i en carreteres, per la qual cosa no veu clar que s’executi el corredor “fins a València, amb la qual cosa ara són els valencians els que fan soroll”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa