El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“Vaig disparar, només volia que deixés anar el polsador i es va fer un silenci immens”
  • CA

No eren els especialistes, ni membres del Grup Especial d’Intervenció, ni membres de la Brigada Mòbil. Senzillament, eren agents de Seguretat Ciutadana de Vilafranca del Penedès que feien el torn de sis del matí a sis de la tarda. Van ser enviats el 21 d’agost de 2017 per la carretera de Gelida cap a Subirats perquè els Mossos havien rebut una trucada que informava de la presència del sospitós de l’atropellament de la Rambla rondant per la zona. Younes Abouyaaqoub era el seu nom, però necessitaven una descripció. Aquest matí han explicat a l’Audiència Nacional com el van abatre. Encara tenen malsons. Ho han explicat en la sessió d’aquest dijous del judici pels atemptats de 17A, en què també han declarat els agents envestits per Abouyaaqoub a la Diagonal en la seva fugida, poc després de l’atropellament de la Rambla.

Són els TIP 11992 i 11359, indicatius ASTOR tots dos, que van baixar del vehicle i quan només “havien fet cinc passes” van veure un individu que complia amb la descripció. L’11992 va alertar per emissora que localització i va tornar a demanar una descripció. La central va confirmar les dades. Li va cridar l’alto i que es tirés a terra. El noi se’ls va acostar i es va aixecar la camisa mostrant el que semblava un cinturó d’explosius, amb cilindres metàl·lics i cridant “Al·là és gran!”. “Vaig tirar la ràdio a terra, vaig desenfundar l’arma, em vaig posar de genolls i vaig disparar”,  ha narrat visiblement tocat. “El sospitós va caure però tenia el detonador a la mà, es va tornar a aixecar, vaig canviar el carregador [tenen entre 12 i 14 bales], només volia que deixés el detonador, vaig disparar a uns sis metres i es va fer un silenci immens”, ha detallat.

“Llavors, els companys van arribar, jo encara continuava de genolls, em van ajudar a guardar l’arma”. Des d’aleshores pateix estrès postraumàtic i ha estat 74 dies de baixa. “Encara tinc malsons”, ha admès.  El Mosso ha assegurat a la sala que no havia estat condecorat, però hi ha hagut un malentès, perquè volia dir que era el ministeri de l’Interior que no l’havia condecorat. Els Mossos l’havien condecorat amb la creu d’argent amb distintiu blau. Així ho ha informat el director general de la Policia, Pere Ferrer, que estava dins la sala. 

El TIP 11.359 ha fet pràcticament la mateixa narració. També va disparar, també temia pel que pogués passar. “Em vaig veure horroritzat, en arribar els companys jo encara estava apuntant la persona, no em podia bellugar només apuntava”, ha exposat colpit. “Els companys em van ajudar a guardar l’arma, em van portar al cotxe i allà em vaig ensorrar, em vaig abraçar a una companya”, ha conclòs. “Vaig tornar a comissaria i en van prendre declaració els companys d’informació”, ha tancat. Tots dos continuen treballant.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa