El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Urtasun rebutja la suspensió dels diputats presos
  • CA

El candidat d’En Comú Podem a les eleccions europees, Ernest Urtasun, ha instat la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, a permetre que els diputats independentistes en presó preventiva puguin exercir el seu càrrec “perquè han estat escollits i tenen dret a fer-ho”. Rebutja doncs que se’ls suspengui en considerar que, en cas de dubte en com s’aplica el reglament, sempre ha de prevaldre el dret fonamental al sufragi passiu i a la representació política. Pel que fa a les crítiques de PP i Cs sobre Batet, Urtasun els ha recordat que el temps de la “bronca” i la “confrontació” va quedar derrotat a les urnes en les passades eleccions generals. Ho ha dit des de Lleida, aquest dijous, en un acte de suport al candidat del partit a l’alcaldia, Sergi Talamonte.

Urtasun ha lamentat que la judicialització del conflicte català ha dut a que reglaments “interpretables”, com el del Congrés, no prevegin situacions “complicades” com aquestes en què persones a la presó son parlamentàries. Esperen que la Mesa permeti a aquests parlamentaris poder exercir el seu i ha afegit que la posició dels seus membres de la Mesa, Gerardo Pizarello i Gloria Elizo, serà “clara”. 

Pel que fa a les crítiques de la dreta, opina que van perdre les eleccions “estrepitosament” en les darreres generals, que van ser “derrotats” i que el seu discurs d'”enfrontament” és minoritari a Espanya. No tenen majoria ni al Congrés ni a la Mesa, ha dit, i per tant han d’acceptar, ha afegit, que a l’Estat hi ha una nova majoria capitanejada per les esquerres que vol fer una gran agenda democràtica, social i de transformació a l’Estat i que vol fer front al tema català d’una manera diferent: “amb diàleg i desjudicialització”. “Aquesta és la gran oportunitat que tenim”, ha conclòs. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa