Urquinaona, 1: viure amb vistes a la zona zero dels aldarulls

Una veïna de la plaça, que es va trobar al balcó un pot de gasos lacrimògens disparat per la policia, explica a 'El Món' com viu el conflicte

Davant del número 1 de la Plaça Urquinaona encara hi ha una part de la vorera sense llambordes. Els veïns les van veure desaparèixer en els darrers aldarulls en què han derivat algunes de les protestes contra la sentència de l’1-O. Per algunes persones les conseqüències de la situació de conflicte polític es veu incrementada perquè els efectes els han arribat fins al portal de casa. ‘El Món’ parla amb una de les veïnes de la plaça Urquinaona, 1, que recentment ha trobat un dels pots de gasos lacrimògens disparats per la policia al balcó de casa. Al balcó hi té penjada una de les poques estelades de la zona, per això també es pregunta si això explica que el pot anés a parar intencionadament allà. Afortunadament aquell dia no hi havia ningú a casa, explica alleugerida.

“A nivell personal visc aquesta situació amb tristesa, ho estic passant malament perquè em fa pena veure tot el que està passant independentment del que pensis i que hàgim arribat a una sentència tan desmesurada”, comenta la veïna que es defineix com a independentista però prefereix parlar sota la condició d’anonimat.

La seva opinió sobre la deriva del conflicte fa que aposti per apel·lar “no només a les creences polítiques sinó també a una mica d’humanitat”. La situació creada després de conèixer-se les severes sentències que confinen a presó els líders dels procés, amb condemnes que sumen pràcticament un segle, és un polvorí que, a parer seu, està al servei d’estratègies polítiques moralment reprovables. “Els polítics s’han passat de volta i en volen treure un profit polític, estan utilitzant les persones, les emocions i els sentiments i això no m’agrada”, assevera.

Però més enllà de la gestió política que s’està fent del procés a banda i banda de la trinxera, aquesta veïna s’ha fet una opinió concreta del que està passant al carrer a partir dels moviments policials que ha pogut observar i enregistrar des del balcó de casa. El dissabte passat va ser el primer dia que va observar en primera persona el que succeïa des d’una punt d’observació privilegiat que ofereix una panoràmica àmplia a la cruïlla d’Urquinaona amb Pau Claris, just davant de la Ronda Sant Pere , el carrer Fonatnella i la Via Laietana, la zona zero dels greus aldarulls de les darreres setmanes.

Aquesta veïna va passar-se tota la tarda i part de la nit de dissabte saltant del balcó al menjador de casa per veure el que passava a baix però seguint al mateix temps les imatges per televisió del que passava uns metres més avall a la Via Laietana davant la Prefectura de la Policia. A mitja tarda, a Urquinaona s’hi havien congregat moltes persones procedents de la manifestació de Marina. El CDR havia fet una crida per tornar les “pilotes” que la policia havia disparat en les darreres protestes i després de fer l’acció s’havien assegut a terra, alguns jugaven a cartes, i es mantenia una actitud pacífica. Furgonetes de la Brimo s’havien quedat a l’expectativa a l’alçada del carrer Jonqueres, a certa distància d’on hi havia la gent. En determinat moment, però, segons la versió de la veïna, els vehicles policials, “sense que estigués passant res”, es van començar a moure i, enlloc de fer-ho per carrers alternatius, van decidir creuar passant pel mig de la gent, que va respondre obrint el pas i limitant-se a escridassar els agents.

 

La veïna explica que va percebre aquells moviments com una “provocació” perquè va tenir “la sensació que volien que passés alguna cosa”. La mateixa sensació va tenir amb les salves que es van tirar a l'aire, els advertiments de càrregues i la dispersió que es va fer després. Una actuació que, segons explica, es va fer sense que en realitat hagués passat res, és a dir, davant d’una actitud pacífica. “Crec que es vol crear la imatge que aquí estem gairebé en guerra quan en realitat jo, que visc aquí, puc assegurar que, excepte els dies que hi ha manifestacions, no passa res”, subratlla.

Hi ha algú darrere?

La situació sembla haver-se “calmat” després de gairebé una setmana seguida amb barricades al carrer. Darrere d’aquells dies “d’aldarulls salvatges”, la veïna del número 1 d’Urquinaona sospita que hi ha algun tipus “d’orquestració”. “Aquí hi ha algú més que l’està embolicant, digues-li infiltrats, digues-li el que sigui, no sé què serà, però algú té molt d’interès que el que es va viure aquí sembli una batalla campal”, afegeix. I a l’hora es pregunta què hi ha hagut de diferent aquesta vegada de les anteriors manifestacions perquè, al marge de les protestes pacífiques, s’hagin vist escenes inèdites de joves construint barricades o aixafant llambordes amb martells per enfrontar-se cos a cos amb la policia. “Em pregunto com s’ha preparat això? Qui hi ha darrere? Jo no m’ho crec”.

Aquestes sospites la porten a recordar el canvi en la cúpula dels Mossos d’Esquadra justament abans que es conegués la sentència amb la dimissió del cap polític dels Mossos, Andreu Martínez. Pensa que des del govenr espanyol s'han pogut donar indicacions d'alinear les actuacions de la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos. “Crec que hi ha unes directrius de rigidesa i apliquen la norma molt estricta —comenta la veïna—, però si anessis a un Barça-Madrid trobaries 30 eixelebrats com aquests o pitjors. I a aquests també se’ls acusarà de sedició i rebel·lió? Crec que hem perdut el nord una mica”.

Amb la confiança que les coses tornin a la normalitat i que es trobin solucions i vies de diàleg per resoldre el conflicte, la veïna manté la seva posició plenament independentista, “no perquè me’n vulgui anar d’Espanya com a país i com a gent”, adverteix, “me’n vull anar d’una Espanya que actualment és autoritària, amb un govern que no respecta el poble, el país i les llibertats, no estic d’acord amb un govern que el que està fent només és guanyar vots. En aquest país no jugo”.

 

Comentaris