El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Urkullu es compromet a treballar per aconseguir una “solució pactada” a Catalunya
  • CA

El lehendakari, Iñigo Urkullu, s’ha compromès a “continuar treballant” per assolir una “solució pactada” per al conflicte de Catalunya però ha explicat que ho farà sempre que la seva participació “sigui requerida” i “mantenint discreció”. En el ple de control al Govern Basc que està celebrant la Cambra basca, el parlamentari d’EH Bildu Pello Urizar ha formulat una interpel·lació al lehendakari en què li ha preguntat com actuarà davant la situació dels quatre diputats catalans que estan en presó preventiva i que han estat suspesos dels seus càrrecs.

 

Urizar ha defensat que “no es tracta només d’un problema català sinó de democràcia” i després de reconèixer que el lehendakari no hi té “competències”, ha assenyalat que “en la mesura en què és un problema basc, cal marcar una posició” que ha d’expressar-se “de manera clara” al proper president del Govern central. “Cal dir clarament que no és només una qüestió catalana sinó que Espanya té un problema: que no accepta les nacions, i en la mesura que no ho fa, té un problema amb el País Basc. A vostè li correspon tenir un paper més actiu”, ha dit al lehendakari.

 

Urkullu ha destacat que des de l’estiu del 2017 ha mirat de “trobar una solució basada en el diàleg, la distensió, la negociació i l’acord”. “Precisament, perquè no tinc cap competència en la resolució del conflicte, he actuat en l’àmbit de les propostes constructives per dirigir el problema cap a una solució”, ha dit. En aquest sentit, ha explicat que la seva intenció és “ajudar i oferir una solució negociada a la situació”, i s’ha compromès a “continuar treballant amb aquest convenciment mentre aquesta idea pugui ser útil o mentre se’m requereixi”.

 

Urkullu ha explicat que actuarà posant com a “condicionants” que la seva participació “sigui requerida” i “mantenint la discreció que la solució d’aquesta qüestió exigeix”. En el terreny propositiu, Urkullu ha explicat que continuarà defensant les tesis que ha plantejat fins ara, que tenen com a base de partida que “el conflicte ha de ser traslladat d’un marc d’enfrontament a un nou de diàleg polític i institucional”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa