El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Urkullu convocarà les eleccions basques per al 12 de juliol
  • CA

El lehendakari, Iñigo Urkullu, ha convocat aquest dilluns Consell de Govern extraordinari a les 13.00 hores i, posteriorment, sobre les 15.00 hores, compareixerà públicament, probablement per a anunciar eleccions per al 12 de juliol. Totes dues convocatòries s’han conegut a les 9.30 hores d’aquest matí.

Tot fa preveure que Urkullu anunciarà eleccions per al 12 de juliol, una vegada escoltats els partits polítics en una reunió que es va celebrar el 14 de maig, requisit que va establir Urkullu en el seu decret del 17 de març pel qual deixava sense efecte els comicis del 5 d’abril per la pandèmia del coronavirus.

Després de la trobada entre les formacions polítiques, en les quals només EH Bildu i Elkarrekin Podemos es van oposar a celebrar-los al juliol, ja que la resta condicionava el seu desenvolupament al fet que es fes “amb garanties sanitàries i democràtiques”, tot apuntava al fet que el president del Govern Basc podria convocar a les urnes el 12 o el 19 d’aquest mes, en el qual els experts sanitaris creuen que hi haurà menys risc de transmissió de la infecció.

A tot això s’uneix la tendència a la baixa de la pandèmia a Euskadi, que li permetrà, de seguir així, prosseguir en l’evolució en les fases de la desescalada -el pròxim 25 podria passar a la fase 2- la qual cosa afavoreix la perspectiva d’uns comicis. El Govern Basc ja planifica, a més, com garantir les mesures de seguretat per a tota la ciutadania, i facilitar el vot, sobretot, per a la gent gran i col·lectius de risc.

A més, els serveis jurídics de l’Executiu ja van plantejar la possibilitat que es fixi una primera data per a celebrar les eleccions basques al juliol i una segona alternativa després de l’estiu -setembre o octubre-, per si la primera no es pogués realitzar en produir-se una reculada en l’evolució de la pandèmia. D’aquesta forma, es tindria marge per a no arribar a la data límit en la qual conclou la legislatura, el 25 d’octubre, a partir de la qual s’entraria en un període de buit legal.

ELECCIONS EL 12 DE JULIOL

Perquè les eleccions se celebressin el 12 de juliol, el Lehendakari havia de convocar aquest dilluns les eleccions i informar el Consell de Govern, el que  ja ha fet de manera extraordinària. D’aquesta forma, el decret d’eleccions es publicarà en el Butlletí Oficial del País Basc (BOPB) aquest dimarts, 19 de maig, perquè transcorrin els 54 dies que estableix la LOREG fins a la celebració dels comicis.

Els partits polítics haurien de presentar candidatures entre el 3 i el 8 de juny i es publicarien en el BOPB el 10 de juny. La proclamació dels candidats, una vegada esmenades les irregularitats, seria el 15 de juny, i es publicarien el 16 en el Butlletí. La sol·licitud del vot per correu del 20 de maig al 2 de juliol, i la campanya arrencaria -si no hi ha modificacions, ja que s’estudia escurçar-la a una setmana- el 26 de juny.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa