El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Urías (exlletrat del TC): “El veto europeu a Junqueras vulnera la llei espanyola i de la UE”
  • CA

El professor de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla i exlletrat del Tribunal Constitucional, Joaquín Urías, considera “correcta” la interpretació que fa l’Advocat General del Tribunal de Justícia de la UE, el polonès Maciej Szpunar, sobre el fet que Oriol Junqueras hauria d’haver pres possessió del seu escó d’eurodiputat, en considerar que el seu escó no pot quedar “supeditat” al jurament presencial de la Constitució espanyola, com va imposar la Junta Electoral Central.

“No hi ha cap llei espanyola que obligui a jurar o prometre de forma presencial la Constitució espanyola per prendre possessió d’un escó aconseguit a les urnes. Només la Loreg –llei orgànica del règim electoral general– estableix que cal jurar-la o prometre-la, però en cap cas no especifica de quina forma”, argumenta Urías, que remarca que la JEC “ha creat jurisprudència i ha fet una interpretació al meu entendre il·legítima d’aquesta obligació”. Segons aquest constitucionalista, si bé la Junta Electoral Central té competències per interpretar la llei, “en el cas d’Oriol  Junqueras ha fet una interpretació volgudament restrictiva, imposant un condicionant desproporcionat, que és jurar-la en persona bo i sabent que es trobava en presó preventiva i que depenia d’un permís penitenciari”. A més de “ser il·legítima amb el dret espanyol a la mà”, Urías també avisa que “vulnera la legislació europea, com ha expressat l’Advocat General”.

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, en el moment de prometre la Constitució al Congrés dels Diputats

Per a Urías, la JEC hauria pogut interpretar la llei de forma garantista dels drets de l’eurodiputat electe i permetre el jurament des de la presó, per escrit o per delegació en una altra persona, “però volgudament va interpretar la llei aplicant un requisit que sabia que era impossible de complir”. L’exlletrat del TC espera veure els termes de la sentència del TJUE, que es preveu cap al mes de gener, per saber si considera que la immunitat és vàlida encara que hi hagi una sentència ferma del Suprem, i per tant, Junqueras recupera el seu escó, o si per contra considera que la immunitat només era aplicable en presó preventiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa