Urías (exlletrat del TC): “El veto europeu a Junqueras vulnera la llei espanyola i de la UE”

Creu que la JEC va prendre una decisió “il·legítima” en imposar al líder d’ERC jurar la constitució en persona depenent d’un permís penitenciari

El professor de Dret Constitucional de la Universitat de Sevilla i exlletrat del Tribunal Constitucional, Joaquín Urías, considera “correcta” la interpretació que fa l’Advocat General del Tribunal de Justícia de la UE, el polonès Maciej Szpunar, sobre el fet que Oriol Junqueras hauria d’haver pres possessió del seu escó d’eurodiputat, en considerar que el seu escó no pot quedar “supeditat” al jurament presencial de la Constitució espanyola, com va imposar la Junta Electoral Central.

“No hi ha cap llei espanyola que obligui a jurar o prometre de forma presencial la Constitució espanyola per prendre possessió d’un escó aconseguit a les urnes. Només la Loreg –llei orgànica del règim electoral general- estableix que cal jurar-la o prometre-la, però en cap cas no especifica de quina forma”, argumenta Urías, que remarca que la JEC “ha creat jurisprudència i ha fet una interpretació al meu entendre il·legítima d’aquesta obligació”. Segons aquest constitucionalista, si bé la Junta Electoral Central té competències per interpretar la llei, “en el cas d’Oriol  Junqueras ha fet una interpretació volgudament restrictiva, imposant un condicionant desproporcionat, que és jurar-la en persona bo i sabent que es trobava en presó preventiva i que depenia d’un permís penitenciari”. A més de “ser il·legítima amb el dret espanyol a la mà”, Urías també avisa que “vulnera la legislació europea, com ha expressat l’Advocat General”.

 
El líder d'ERC, Oriol Junqueras, en el moment de prometre la Constitució al Congrés dels Diputats

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, en el moment de prometre la Constitució al Congrés dels Diputats

Per a Urías, la JEC hauria pogut interpretar la llei de forma garantista dels drets de l’eurodiputat electe i permetre el jurament des de la presó, per escrit o per delegació en una altra persona, “però volgudament va interpretar la llei aplicant un requisit que sabia que era impossible de complir”. L’exlletrat del TC espera veure els termes de la sentència del TJUE, que es preveu cap al mes de gener, per saber si considera que la immunitat és vàlida encara que hi hagi una sentència ferma del Suprem, i per tant, Junqueras recupera el seu escó, o si per contra considera que la immunitat només era aplicable en presó preventiva.

 

Comentaris (4)
Josep de sabadell Fa 2 mesos
Els tribunals d.aquet pais, interpretan.les lleis, segons els vagi. Total:/Son una gran merda
Leed bien la opinión del letrado Fa 2 mesos
No existe legislación electoral europea. Deposita esa legalidad en las legislaciones nacionales. No interpreteis tanto y leed más, irredentos secesionistas.
Leed bien la opinión del letrado Fa 2 mesos
Junqueras ya está fuera de juego al haber sido condenado por el TS. Eso es lo que queda más claro.
Bon cop de falç Fa 2 mesos
El TS, o el corral de la Pacheca, para el caso es lo mismo..
BOSS. Fa 2 mesos
Entonces queda muy claro que Puigdemont, Comín y Ponsatí, que no solo no han sido condenados sino ni tan solo juzgados, gozan de INMUNIDAD PARLAMENTARIA EUROPEA. Sí, sí : EUROPEA, es decir "en TODOS LOS PAÍSES que pertenecen a Europa" Españaaa...UNA! Españaaa...GRANDE! Españaaa...LIBRE!... Oh! y faltan todavía un par de "Gritos de Ritual"... ;-)))
Vicenç Ramoneda Fa 2 mesos
Gran democràcia la dictadura espanyola!