El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una sessió de formació a la Comissió Europea compara l’independentisme amb “idees moralment dolentes”
  • CA

 

La Comissió Europea ha acollit aquest divendres un curs de formació on s’ha descrit l’independentisme català com a part del “populisme europeu” i s’ha comparat el moviment amb l’ultranacionalisme del Front Nacional francès. El seminari, d’una hora i mitja de durada, es titulava ‘Espanya no és tan diferent. La crisi constitucional a Catalunya i l’augment del populisme europeu’, i el liderava el professor de la Universitat de Córdoba, Antonio Bueno Armijo. “No només penso que hi hagi idees incorrectes, sinó idees moralment dolentes, i el nacionalisme és una d’elles, no importa de quin nacionalisme parlem”, ha dit l’expert en referència a Catalunya.

 

L’expert ha dit als funcionaris europeus que “els més exposats i més educats” al sistema d’educació català “són generalment més propers al moviment independentista que els que van estudiar en altres parts d’Espanya o van estudiar abans”. 

 

“Sembla que hi ha un relació entre el sistema educatiu i el suport al moviment independentista”, ha dit l’expert, que també ha assegurat que el nombre de ferits de l’actuació policial de l’1-O “no és gaire desproporcionat”. “Així és com funciona la democràcia i com s’implementen, en últim recurs, les decisions judicials”, ha dit, admetent que tot i que hi va haver “violència” i va ser “horrible”, també es van publicar “fake news” amb l’ajuda de “bots russos i de l’Iran”. 

 

“Havia passat abans i tornarà a passar en el futur. No tenia relació amb el fet de votar, sinó amb una decisió judicial que establia que les urnes s’havien de retirar, i la policia havia de fer-ho, i obeir les decisions judicials”, ha indicat l’expert en referència a l’actuació policial l’1-O. 

 

L’expert espanyol també ha volgut defensar que “Espanya és una democràcia” i ha admès que fa “una mica de vergonya” haver de donar arguments en aquest sentit quan, segons ha dit, l’Estat està “per davant de Bèlgica” en nombrosos rànquings internacionals. 

 

En el curs de formació, que s’ha celebrat a l’edifici Philippe le Bon de la Comissió Europea, un dels més moderns de les institucions europees a Brussel·les, també s’ha parlat dels “cognoms” a Catalunya. “No hi ha cap ‘Garcia’ en les llistes independentistes”, ha dit l’expert, que ha afegit que “l’elit política que diu representar tot el poble de Catalunya” té “cognoms només catalans”, i no d’orígens de la resta d’Espanya. De fet, l’expert ha parlat del “mite d’un sol poble” a Catalunya, i ha parlat d’una societat “molt dividida”. 

 

Un altre dels arguments esgrimits durant el curs de formació ha estat que la premsa internacional ha estat “paternalista” amb Espanya durant el procés independentista, i ha utilitzat “marc mentals incorrectes” al parlar d’un conflicte entre Madrid i Barcelona. Segons ha dit, el conflicte és “intern” a Catalunya i “no es tracta de diners, sinó també d’estatus social”. “Els més pobres a Catalunya no pertanyen a aquest sol poble, no són part d’aquesta nació o no comparteixen la mateixa voluntat o veu”, ha dit. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa