Una entitat espanyolista es queixa de Budó al Defensor del Poble

Veu "inadmissible" que el Govern tracti certs periodistes "com a ciutadans de segona" per no atendre'ls en castellà

L'entitat Parlem espanyol ha presentat una queixa al Defensor del Poble per la negativa de la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, a respondre en castellà una pregunta d'un periodista perquè no se li havia formulat anteriorment en català. Al seu parer, Budó "ha conculcat els drets lingüístics dels periodistes, que tenen el dret a utilitzar l'espanyol sense cap tipus de restricció, i s'ha d'evitar qualsevol pràctica que suposi l'exclusió de l'ús de l'idioma espanyol o la seva relegació". L'entitat reclama que s'adoptin les mesures necessàries perquè aquesta situació no es torni a repetir i es pugui preguntar en els dos idiomes "sense cap restricció". "Entenem inadmissible que per part d'organismes públics es tracti com a ciutadans de segona aquells periodistes que utilitzen la llengua castellana i se'ls impedeixi utilitzar lliurement l'espanyol", conclouen.

Després de recordar que el català i el castellà són a Catalunya llengües cooficials i poden ser utilitzades lliurement, l'associació ha aprofitat per denunciar que Budó ja va recrimina a un regidor de Cs quan era alcaldessa de La Garriga l'any 2018 que utilitzés el castellà per felicitar els andalusos que viuen a Catalunya en el dia de la seva comunitat. Segons Parlem Espanyol, això podia denotar una "actitud d'hispanofòbia" per part de la portaveu del Govern. Parlem Espanyol considera, en definitiva, que el comportament de Budó i el funcionament de les rodes de premsa de la Generalitat "conculquen els drets a la igualtat de tracte que proclama l'article 14 de la Constitució". 

 
 

Comentaris (4)
federalista Fa 8 mesos
no passa res els indepres conculquen els drets de mes de la meitat de la poblacio catalana castellano parlant, i de al menys la meitat de poblacio no indepe, pero ai caram si els seus drets son conculcats ai posen el crit al cel en fi ironies de la vida.
X*2 Fa 8 mesos
Fora els ocupants, si no ens entenen que marxin al seu país i que no robin més
Gombau Fa 8 mesos
Tot això ens passa per fer una roda de premsa en castellà per demostrar com som de tolerants. Amb una de sola, amb respostes exclusivament en català, n'hi hauria prou. I els periodistes, que preguntin en l'idioma que vulguin. Respostes solament en català i el qui ho necessiti, que busqui traductors o pisi subtítols a la imatge. Massa bons que som, i damunt se'ns pixen a sobre!
pardal Fa 8 mesos
El dret al multilinguisme español, com s´ha fet al judici del Procés....