El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Una cambra paritària, madura i amb experiència
  • CA

El Parlament de Catalunya obra demà de nou les portes per inaugurar la VIII legislatura. 135 parlamentaris, escollits pels ciutadans de Catalunya, ocuparan de nou les bancades de vellut vermell. Tres elements caracteritzen la nova cambra catalana: la paritat, per primera vegada el nombre de dones frega el dels homes; la maduresa, la mitjana d’edat és la quarantena, i l’experiència.

La legislatura començarà amb 56 dones assegudes als seus respectius escons, vuit més que en l’anterior legislatura, la qual cosa significa un 41,5% dels diputats. Es tracta del Parlament més paritari de la història i el primer que garanteix la Llei d’Igualtat.

PSC i ICV-EUiA són les formacions més paritàries. El PPC supera la mitja, mentre que CiU s’hi aproxima. Més lluny es troben ERC i Ciutadans. Només Solidaritat per la Independència no té cap dona en el seu grup parlamentari.

De fet la presència femenina a la cambra ha anat augmentat al llarg de la història, especialment a partir de les eleccions de 1999. A la primera legislatura només hi havia 7 dones.

Diputats madurs i amb experiència

Respecte l’edat, la majoria de diputats són entrats a la maduresa. La mitjana d’edat se situa als 47 anys – els dos diputats més joves en tenen 24, José Antonio Coto (PPC) i Roger Montañola (CiU) i el més gran 68, Francesc Bragulat (CiU) -, dos per sobre que en els darrers quatre anys. El PSC és el partit amb diputats més grans (50 anys) i Ciutadans (42 anys) i ERC (43 anys) apleguen els més joves.

Un altre característica dels nous diputats és la experiència. Un terç dels diputats, concretament 44, són nous. Ara bé, no tots són novells en l’aventura parlamentària, alguns tornen a la cambra després d’alguns d’absència. Aquest és el cas d’Alícia Sánchez-Camacho (PPC), Celestino Corbacho (PSC), Francesc Xavier Sabaté (PSC), Lluís Recoder (CiU), Neus Munté (CiU) o Josep Poblet (CiU) ja havien ocupat un escó anteriorment.

De les formacions que es mantenen a la cambra, la més renovada és la del PPC, ja que la meitat dels seus 18 diputats són nous, mentre que ERC és la que ho és menys, amb només 1 de nou, Marc Sanglas. Es dóna la circumstància que SI té un diputat, Uriel Bertran, que ja ho havia estat la VIII legislatura amb ERC.

Psicòlogues, en cas d’urgència

Una darrera curiositat la nova cambra catalana comptarà aquesta legislatura amb sis psicòlogues, totes elles pertanyents a CiU. Es tracta de les diputades Joana Ortega, Irene Rigau, Maria Glòria, Assumpció Laïlla, Dolors Gordi i Milagros Fernández. Ara bé, el primer grup de professionals que destaca al hemicicle són els llicenciats en Dret i Econòmiques, el següents les psicòlogues i els llicenciats en Història i Ciències Polítiques.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa