Les bases del moviment independentista es mantenen intactes malgrat les circumstàncies polítiques i la repressió desfermada per part de l’Estat espanyol després del referèndum de l’1 d’octubre del 2017. Milers de persones (la Guàrdia Urbana ha xifrat l’assistència en 600.000 persones) han ocupat aquest 11 de setembre la plaça d’Espanya de Barcelona i han ajudat a fer una nova demostració de força per desvetllar els dubtes sobre una possible desmobilització que havien planat en l’ambient les darreres setmanes. L’èxit de convocatòria és un cop a l’estómac del nacionalisme espanyol que considera que amb la repressió contra l’independentisme institucional tindrà sota control la situació. Res més lluny de la realitat.

Els dubtes sobre la possible desmobilització s’han mantingut fins a últim moment, sobretot al matí a causa de la pluja i de l’intens xàfec que s’han trobat els representants polítics en el moment de fer l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova, i que feia presagiar una jornada plena de dificultats per al desenvolupament de les activitats previstes al carrer. Al migdia, però el temps ha fet un cop de timó, ha sortit el sol, els núvols han desaparegut i el dia gris s’ha reconvertit en un esplèndid dia assolellat de finals d’estiu, xafogós i calorós però per moments amb una suau brisa.

“Tenim un missatge per aquells que ens creien desmobilitzats: aquí ningú baixa els braços, seguim determinats, hem tornat a desbordar Barcelona”, ha exclamat l’actor David Baiges en iniciar-se l’acte. L’actor ha seguit en l’obertura de l’acte fent evident que malgrat la manca d’unitat i les diferències entre partits polítics ningú ha abandonat l’objectiu d’independència. Per això mateix, Baiges ha traslladat a la classe política independentista el missatge de l’ANC reclamant la unitat estratègica que faci possible culminar la independència: “Us volem al nostre costat, no podeu fallar-nos més, és incomprensible que hàgim arribat tant lluny i ara no avancem”.

Una estelada gegant a la manifestació de la Diada 2019

Una estelada gegant a la manifestació de la Diada 2019 | Jordi Borràs

Disposats a “posar el coll”

La manifestació de l’ANC ha estat una apel·lació constant, tant a les institucions com a la ciutadania, per continuar anhelant la independència de Catalunya i a estar disposats “a posar el coll” per aquest objectiu, ha dit l’actriu Carme Sansa, habitual de les manifestacions independentistes, i que ha intervingut al costat d’altres representants de la societat civil com la cuinera Ada Parellada, la productora cinematogràfica Isona Passola, el músic Francesc Ribera ‘Titot’ i el cantautor Lluís Llach.

Aquesta Diada s’havia concebut al mateix temps com un test de cara a les sentències i a les mobilitzacions que l’independentisme promourà per donar-hi una resposta. L’ocupació dels carrers de Barcelona aquest 11-S mostren que els independentistes no tenen pensat quedar-se a casa un cop es facin públiques les penes de presó pels líders empresonats.

La mobilització exitosa, any rere any, podria convertir-se en un mos impossible d’empassar per l’Estat espanyol que, malgrat haver posat tota la maquinària per apagar el moviment en el front institucional per la via judicial no ha aconseguit en canvi, vist l’èxit d’aquest 11-S, frenar el carrer.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa