El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un sindicat de la Guàrdia Urbana qüestiona els esforços de Colau per tancar els narcopisos
  • CA
Operació conjunta entre la Guàrdia Urbana i els Mossos contra els narcopisos del Raval
Operació conjunta entre la Guàrdia Urbana i els Mossos contra els narcopisos del Raval | MOSSOS D’ESQUADRA

 

La secció sindical de la UGT a la Guàrdia Urbana ha qüestionat els esforços que l’Ajuntament de Barcelona afirma que fa per tal d’augmentar la presència d’agents a Ciutat Vella i afrontar els problemes relacionats amb els narcopisos. Segons aquest sindicat al llarg del 2017 a la Guàrdia Urbana es van fer de forma global 340.000 hores extra, que van costar 8,5 milions d’euros a les arques municipals. La lluita contra els narcopisos, un dels temes que centra el debat polític actual a  la ciutat, es veu malmesa per la manca d’efectius i una inversió que, des del punt de vista sindical, resulta insuficient i que, a hores d’ara, impossibilitarà fer que es resolgui el problema.

 

En declaracions a El Món, José Casas, portaveu sindical, afirma que la manca d’efectius és una problemàtica que afecta a tots els districtes de la ciutat, però que es nota especialment en els punts més calents de la capital catalana, com és ara el Raval, on el tràfic de drogues s’està convertint en un maldecap de difícil resolució per al Govern d’Ada Colau. Tot i que es posi el focus en Ciutat Vella, assegura Casas, “la manca d’efectius i certa manca d’hores fa que no s’arribi a poder cobrir tota la feina que hi ha per fer”.

 

Des dels sindicats fa temps que es pressiona l’equip de govern perquè faci un esforç per augmentar la plantilla de la policia local, que ara per ara només s’augmenta partint de la taxa de reposició establerta pel govern espanyol, cobrint només les baixes per jubilació. Casas opina que una ciutat com Barcelona, on els conflictes exploten a cada cantonada en els districtes més calents, hi hauria d’haver més marge per ampliar plantilla. “Hem demanat a l’ajuntament que, tenint en compte que Barcelona és una capital amb superàvit i molts problemes per la falta d’agents, es parli amb el govern central perquè deixi convocar més places”, apunta Casas. De moment, però, aquesta demanda “no és del tot efectiva”. Alerta terrorista, manters o narcopisos son algunes de les patates calentes que dificulten la gestió de la seguretat a la ciutat. “Hem demanat que moguin fils o que facin tot el que estigui a les seves mans perquè el govern espanyol deixi convocar més places”, reitera el portaveu sindical.

 

Actualment hi ha una convocatòria en curs, en fase d’entrevistes, que suposarà l’ingrés al cos de 150 agents nous en els propers mesos. Actualment a Barcelona hi ha al voltant de 3.000 agents de la Guàrdia Urbana, una xifra volàtil si es tenen en compte baixes i jubilacions. Sobre el nombre ideal d’agents que farien falta a Barcelona per poder atendre totes les tasques necessàries per vetllar per la seguretat, Casas creu que caldria fer un estudi personalitzat sobre el cas de Barcelona que valorés els agents que hi hauria d’haver per cada determinat grup d’habitants.

 

Un acte institucional a l'ajuntament de Barcelona amb la Guàrdia Urbana
Un acte institucional a l’ajuntament de Barcelona amb la Guàrdia Urbana | AJUNTAMENT DE BARCELONA

 

Els agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona destinats a Ciutat Vella son els que més perceben la manca d’efectius, “sobretot per la quantitat de narcopisos que hi ha i la quantitat d’informació de la que disposen”. “La feina els supera perquè hi ha poca gent i poques hores per afrontar-ho tot”, explica Casas, que afegeix que a banda dels narcopisos, els agents que treballen en aquest districte també son responsables del controls de l’activitat dels manters. Malgrat la deficiència de personal, Casas subratlla la bona feina del seus companys. “Fan la feina d’una manera excel·lent, els arriba la informació sobre narcopisos i en pocs dies o setmanes fan entrades i gairebé totes amb èxit”, assenyala.

 

Relació freda amb l’alcaldessa

 

Tot i que l’ajuntament assegura que s’està augmentant la presència policial al barri, Casas opina que des de la Guàrdia Urbana no es té la mateixa percepció. “Caldrien més esforços, tant humans com econòmics”, recorda. El sentiment general en el cos però és que l’actual govern no aprecia la feina dels agents de la policia local. Les relacions amb Colau “segueixen igual que des de que va entrar” Barcelona en Comú. “Tret de casos puntuals, presentacions, entrega de medalles i actes protocol·laris creiem que veuen la Guàrdia Urbana amb recel perquè som un mal necessari”, lamenta Casas.

 

Pel que fa a aquest any, la Guàrdia Urbana porta gastats 90.000 euros menys en hores extres fetes. Segons Casas se n’han fet 145.000, un nombre que fa que dubtin dels esforços per augmentar la presència policial. “Sorprèn que s’estigui posant molt èmfasi en què s’està posant gent al carrer perquè els comptes son els que hi ha: fem menys hores extra i per això ens sobta una mica”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa