El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un òrgan del Govern avala la dissolució del Diplocat a través del 155
  • CA

La Comissió Jurídica Assessora, l’òrgan consultiu de la Generalitat, ha rebutjat una petició del Govern per declarar nul·la la dissolució del Diplocat que va dur a terme el Govern de Mariano Rajoy amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, per la qual cosa suposa un aval a la liquidació de l’organisme. En un dictamen recollit per Europa Press, la comissió assessora resol “desfavorablement” la sol·licitud de la Conselleria d’Acció Exterior per declarar la nul·litat de tots els actes dictats per liquidar el Diplocat, segons ha publicat el diari ‘Ara’.

Després de reactivar el Diplocat, el Govern va proposar declarar la nul·litat de la dissolució de l’organisme diplomàtic i el president de la Generalitat, Quim Torra, va demanar a la Comissió Jurídica Assessora un dictamen urgent sobre aquesta qüestió “atesos els efectes desfavorables que l’acomiadament ha produït en els drets laborals de les persones treballadores de l’ens”.

Per declarar nul·la la dissolució del Diplocat, el Govern argumenta que el Govern central -que va ser qui va ordenar la liquidació- és “manifestament incompetent” per dictar la liquidació de l’òrgan, perquè els estatuts del Diplocat determinen que aquesta dissolució ha de fer-se per iniciativa de la Generalitat o per l’acord de tres cinquenes parts del ple del patronat que dirigeix l’organisme. No obstant això, la Comissió Jurídica Assessora rebutja declarar aquesta nul·litat esgrimint dues sentències del Tribunal Suprem que avalen la competència del Govern en aquest assumpte.

Totes dues sentències assenyalen que, en assumir les competències de la Generalitat amb el 155, el Govern de Rajoy estava habilitat per “crear, modificar, dividir o extingir entitats i organismes públics o privats que depenguin de la Generalitat”. Amb l’aplicació del 155 l’activitat del Diplocat va quedar paralitzada però no va arribar a liquidar-se, de manera que quan es va aixecar la intervenció de l’autonomia el Govern va impulsar la seva reactivació i actualment està en funcionament altra vegada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa