Un informe de la CIA del 84 ja considerava que ser català era un “handicap” a Espanya

Un dossier descalssificat sobre Miquel Roca descarnava la realitat espanyola vers els catalans

cia2

Capçalera de l'informe desclassificat de la CIA sobre Miquel Roca i els catalans a Espanya Quico Sallés

El món ens mira. Aquesta és una de les frases que més ha repetit la maquinària independentista. Però això no és nou. Ho demostra la poderosa Agència Central d’Intel·ligència. Els serveis d’espionatge i informació exterior dels Estats Units ja explicaven fa més de trenta anys que no és fàcil ser català a Espanya. Així es desprèn i detalla en un informe desclassificat  de la CIA de l’11 de setembre de 1984 sobre la situació política espanyola, les implicacions amb els Estats Units i sobre la figura emergent de Miquel Roca i la seva Operació Reformista. El dossier conclou que és un “handicap” ser català a Espanya i que les aspiracions catalanes generen “ressentiment a Espanya”. Els resultats electorals de Roca a Espanya als comicis espanyols de 1986 van donar la raó als espies nord-americans.

 

 

L’informe  de 22 planes es titula si “El Centre Dreta pot rellevar els socialistes”. Els analistes, de “l’Oficina d’Anàl·lisi Europeus” (EURA), del Directori d’Intel·ligència nord-americà, aclarien a la presidència dels Estats Units, formada per Ronald Reagan i George Bush pare, la situació de la política espanyola de cara les eleccions que se celebrarien el 22 de maig de 1986. El memoràndum, sucós,i on es relaciona un possible tancament del cas Banca Catalana a canvi d’un virtual suport de Roca a Felipe González, desgrana la situació del PSOE, d’AP i sobretot, de Miquel Roca en la seva intenció de fer el salt al govern espanyol amb el Partit Reformista Democràtic. Una formació ideada pel secretari general de CDC i Antonio Garrigues Walker per tal de ficar una falca liberal al sistema espanyol amb l’ajuda de partits regionalistes i nacionalistes.

 

 

La CIA estudiava la figura de Roca i les seves expectatives de futur i les traves amb què es trobaria. De fet, no n’albiraven un suport electoral important a Espanya. “Segons la nostra opinió”, deia el memoràndum, “els problemes a què s’enfronta Roca són com a mínim tan grans com les seves oportunitats”. “El seu problema més greu continua essent la seva identificació amb Catalunya”, alertaven els agents d’informació. “Les regions riques, amb identitat cultural i lingüística i aspiracions d’autonomia política agiten ressentiment a bona part de la resta d’Espanya”, avisava la CIA respecte els recels espanyols contra Catalunya.

 

 

 

En aquesta línia, vaticinaven que no convenceria a un gran nombre de votants que estaven convençuts que “l’operació Roca no sigui més que una treta catalana per assolir més  influència”. “La identitat catalana de Roca podria convertir-se en un handicap encara més greu”, opinen els analistes en afegir la persecució de González a Pujol pel cas Banca Catalana. Ara bé, la CIA també “observa” que Roca és un “català estereotipat” i per tant, “pragmàtic” capaç d’escoltar qualsevol oferta de qualsevol banda. En aquesta línia, destaca que els socialistes podrien tenir-lo a menjar d’una mà a canvi de mirar cap a una altra banda pel cas Banca Catalana.

 

cia234

Part de l'informe de la CIA que considerava Miquel Roca un català mal vist a Espanya Quico Sallés

 

 

Comentaris (10)
Americanos! Fa 5 mesos
con alegria os saludamos! que llestos que eren els de la TIA! quins informassos "descalssificats"!
Miquel Fa 5 mesos
Els castellans no ens consideren espanyols. Aquest és el problema. Són monolingüistes i colonitzadors.
Julius2 Fa 5 mesos
La yraducció es traidora.
Jordi Estelada Fa 5 mesos
I ja hem vist a on ha anat a parar el convergent Roca, defensor d'infantes i puntal de l'establishment que espolia i roba amb la llei x divisa
espanya Fa 5 mesos
Després de tants anys de la patacada que es va fotre el sr. Roca amb el seu PRD, a les espanyes, fot molta mandra dir on son els protagonistes de la dita operació, només en nombrarem dos, el sr. Roca fent lee espanyes amb les seves empreses i el seu bon amic Florentino alies el ser supremo. Ja els han recompensat be oi, de les seves aventures espanyolistes. Va quins seràn els propers?.
Bot Fa 5 mesos
Això ho saben els castellans des de fa 500 anys.
Jackson Monterey Fa 5 mesos
Mala traducció d'un passatge clau de l'informe de la CIA, que encara retrata més la sociologia de l'Espanya castellana: "That region's wealth, cultural and linguistic identity and aspirations for political autonomy stir resentment in most of the rest of Spain" no és "Les regions riques, amb identitat cultural i lingüística i aspiracions d’autonomia política agiten ressentiment a bona part de la resta d’Espanya", sinó "La riquesa, identitat cultural i lingüística i aspiracions d’au
Sentit comú i pràctic. Fa 5 mesos
Hi ha molta intervenció , a tots els medis de comunicació pels Ñ (Psc-Psoe i dretes totes) . Compte hem de ser molt astuts. Guanyarem la nostra República Catalana.
Que no puguin comptar per res amb nosaltres. Fa 5 mesos
Hem de menystenir ñ, tal com fan amb nosaltres, no colobarar amb res dells, fer que sentin vergonya per el que ens han fet, no donar el nostre braç a torcer, no consumir productes ñ, boicotejarlos en tot el que es pugui, fins que ens demanin perdó i ens donin la part que ens correspon dels impostos que ens recapten.
braç a torcer? Fa 5 mesos
més val ocell en ma que cent volant?
Milloreu-ho Fa 5 mesos
Quin text tan mal escrit. Ple de castellanismes i mal redactat.