Un informe de la CIA del 84 ja considerava que ser català era un “handicap” a Espanya

Un dossier descalssificat sobre Miquel Roca descarnava la realitat espanyola vers els catalans

cia2

Capçalera de l'informe desclassificat de la CIA sobre Miquel Roca i els catalans a Espanya Quico Sallés

El món ens mira. Aquesta és una de les frases que més ha repetit la maquinària independentista. Però això no és nou. Ho demostra la poderosa Agència Central d’Intel·ligència. Els serveis d’espionatge i informació exterior dels Estats Units ja explicaven fa més de trenta anys que no és fàcil ser català a Espanya. Així es desprèn i detalla en un informe desclassificat  de la CIA de l’11 de setembre de 1984 sobre la situació política espanyola, les implicacions amb els Estats Units i sobre la figura emergent de Miquel Roca i la seva Operació Reformista. El dossier conclou que és un “handicap” ser català a Espanya i que les aspiracions catalanes generen “ressentiment a Espanya”. Els resultats electorals de Roca a Espanya als comicis espanyols de 1986 van donar la raó als espies nord-americans.

 

 

L’informe  de 22 planes es titula si “El Centre Dreta pot rellevar els socialistes”. Els analistes, de “l’Oficina d’Anàl·lisi Europeus” (EURA), del Directori d’Intel·ligència nord-americà, aclarien a la presidència dels Estats Units, formada per Ronald Reagan i George Bush pare, la situació de la política espanyola de cara les eleccions que se celebrarien el 22 de maig de 1986. El memoràndum, sucós,i on es relaciona un possible tancament del cas Banca Catalana a canvi d’un virtual suport de Roca a Felipe González, desgrana la situació del PSOE, d’AP i sobretot, de Miquel Roca en la seva intenció de fer el salt al govern espanyol amb el Partit Reformista Democràtic. Una formació ideada pel secretari general de CDC i Antonio Garrigues Walker per tal de ficar una falca liberal al sistema espanyol amb l’ajuda de partits regionalistes i nacionalistes.

 

 

La CIA estudiava la figura de Roca i les seves expectatives de futur i les traves amb què es trobaria. De fet, no n’albiraven un suport electoral important a Espanya. “Segons la nostra opinió”, deia el memoràndum, “els problemes a què s’enfronta Roca són com a mínim tan grans com les seves oportunitats”. “El seu problema més greu continua essent la seva identificació amb Catalunya”, alertaven els agents d’informació. “Les regions riques, amb identitat cultural i lingüística i aspiracions d’autonomia política agiten ressentiment a bona part de la resta d’Espanya”, avisava la CIA respecte els recels espanyols contra Catalunya.

 

 

 

En aquesta línia, vaticinaven que no convenceria a un gran nombre de votants que estaven convençuts que “l’operació Roca no sigui més que una treta catalana per assolir més  influència”. “La identitat catalana de Roca podria convertir-se en un handicap encara més greu”, opinen els analistes en afegir la persecució de González a Pujol pel cas Banca Catalana. Ara bé, la CIA també “observa” que Roca és un “català estereotipat” i per tant, “pragmàtic” capaç d’escoltar qualsevol oferta de qualsevol banda. En aquesta línia, destaca que els socialistes podrien tenir-lo a menjar d’una mà a canvi de mirar cap a una altra banda pel cas Banca Catalana.

 

cia234

Part de l'informe de la CIA que considerava Miquel Roca un català mal vist a Espanya Quico Sallés

 

 

Comentaris