Un grup de juristes diu a Brussel·les que la Llei del referèndum és "absolutament antidemocràtica"

Qualifiquen de dement el prèambul de la norma perquè primer dret humà és la llibertat i la dignitat i no el dret a l'autodeterminació

 

El president del col·lectiu de juristes Llibertats, Pere Lluis Huguet Tous, ha avisat aquest dimarts Brussel·les que la llei del referèndum d'independència del Govern de Carles Puigdemont és contrària al dret espanyol i internacional i "no té cabuda en una Europa amb garanties". "Si analitzem jurídicament la llei del referèndum, manca absolutament de garantia i té un caràcter absolutament antidemocràtic", ha explicat el jurista abans de participar aquest dimarts en una conferència a l'Eurocambra sobre 'El dret davant els populismes en el marc de la UE', convidats per l'eurodiputada liberal Teresa Giménez Barbat, juntament amb més juristes del col·lectiu.

 

"El que no hi cap és un procés sense garanties en una Europa amb garanties. Una Europa en la qual l'Estat de Dret i el respecte a la llei va primer", ha explicat, deixant clar que els 60 anys de pau i progrés que ha portat el projecte europeu "són conseqüència del respecte a la llei i al dret". Huguet Tous ha assegurat que "postures de desobediència i de falta de garanties i de falta de respecte a l'Estat de Dret no tenen cabuda a Europa" i ha avisat que "com pretenen" una declaració d'independència així "comportaria la sortida immediata de la Unió Europea, precisament perquè així ho diu el Tractat de la Unió, però a més perquè és que un procés en el qual no es compleixin amb les garanties de l'Estat de Dret no tindrà mai cabuda a la Unió Europea".

 

"Com a juristes ens amoïna la deriva que està tenint el procés. Ens aboca precisament al fet que si es fes aquest referèndum no tindria cap tipus de garantia ni seria susceptible d'homologar Europa", ha visat. "Això és el que explicarem aquí", ha explicat el jurista català, que ha insistit que la Llei del Referèndum "té manca absolutament de qualsevol garantia jurídica", incompleix la normativa espanyola i també és "contrària a qualsevol principi establert en els tractats internacionals o en el Dret Internacional". Així, ha considerat una "demència tremenda" que en el preàmbul de la Llei del Referèndum es digui que "el dret d'autodeterminació és el primer dret humà". "Això és fals (*) És la llibertat i la dignitat. L'article 1 de la Declaració dels Drets Humans" de l'ONU, ha aclarit, insistint que encara que "el dret a l'autodeterminació efectivament es troba en l'article primer del Tractat de Drets Polítics, no és el primer dret humà que les nacions lliures s'han donat".

 

 

 

Huguet Tous ha deixat clar que per molt que "els líders dels partits independentistes" diguin "per activa i per passiva" que "compleixen amb la normativa internacional, els tractats internacionals, amb el Dret europeu" la realitat "és una altra". "El compliment es veu en l'exercici de la política diària", ha resolt. En ser preguntat si la UE podria intervenir adduint infracció al Dret europeu, Huguet Tous ha descartat aquest extrem. "No, de moment és un tema de dret intern. Europa el que farà és respectar el que faci l'Estat espanyol en aplicació de les lleis de l'Estat espanyol", ha explicat. "Europa reconeix Espanya com un estat democràtic i per tant reconeixerà les accions que es facin des de l'Estat espanyol", ha abundat. El col·lectiu de juristes ha descartat remetre una anàlisi formal a les institucions europees, en ser preguntat si té pensat remetre un informe a l'Executiu comunitari. "Simplement venim a exposar-lo (en l'Eurocambra). De moment no creiem que sigui necessari", ha explicat.

 

Comentaris