Un feu de l'unionisme convertit en un clam per la llibertat

Sant Boi acull l'ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova amb representats de tots els partits menys Cs i el PP. Estelades, llaços grocs i crits de llibertat incomoden els socialistes

Les autoritats davant la tomba de Rafael Casanova
Les autoritats davant la tomba de Rafael Casanova | G.A

 

Sant Boi de Llobregat és un referent en la lluita per la recuperació de l'autonomia de Catalunya després de la dictadura, i també un referent històric en la lluita per les llibertats del poble de Catalunya des de fa tres segles. A l'església de Sant Baldiri hi ha enterrat Rafael Casanova des de l'any 1743, darrer conseller en cap de Barcelona (1713), és considerat un símbol de la lluita contra la tirania i un símbol de la defensa de les institucions catalanes d'autogovern. Cada Diada, la seva tomba es converteix en centre de pelegrinatge d'institucions polítiques, socials, culturals i esportives. Però enguany l'ofrena i la hissada de la senyera han estat substancialment diferents a la d'anys anteriors, on l'acte era més protocol·lari, neutre i amb escassa càrrega política, tant per part dels representants polítics com per les entitats de cultura popular que hi participen. Crits de "llibertat", "visca Catalunya lliure", molts llaços grocs i grans pancartes demanant la llibertat dels presos polítics han incomodat visiblement els representants municipals del PSC, amb l'alcaldessa de Sant Boi al capdavant, però també la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, i la diputada del PSC Eva Granados. El president Torra i el vicepresident del Parlament, Josep Costa, han respost als crits de llibertat amb el mateix clam i aplaudiments, mentre les representants socialistes miraven de mantenir el posat seriós i sense moure ni un sol múscul de la cara. Tampoc quan la banda de música ha entonat el Cant de la Senyera.  

 

 

El president Torra ha cedit tot el protagonisme a l'alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret, que ha presentat la ciutat com a "símbol dels drets de tots els catalans i catalanes que l'any 1976, sota un mateix crit van posar en valor el dret a la diferència i la singularitat" -en referència a la gran manifestació que va acollir la ciutat demanant "Llibertat, amnistia i Estatut d'autonomia". I ha replicat el missatge del president espanyol, Pedro Sánchez, amb referències a les paraules "convivència" i "diàleg", fent una crida a "recuperar l'esperit inclusiu i integrador per construir una Catalunya pròspera". Ha demanat als assistents que "repliqueu amb mi el crit de Visca Catalunya". I ho han fet, però amb l'afegit de "lliure". 
 
 
El PP i Cs tampoc no han participat en aquesta ofrena, però sí que ho han fet els grups parlamentaris de JxCAT, ERC, els Comuns i el PSC, i també els partits locals, amb les mateixes excepcions. I després de les ofrenes polítiques, d'entitats esportives, socials i culturals, així com de la majoria de consistoris del Baix Llobregat, totes elles pràctivcament en silenci, de sobte dos col·lectius han trencat el silenci i han fet que els públic assistent a l'ofrena, amb una església plena a vessar, esclatés en aplaudiments i crits de llibertat. Han estat els Mossos i els Bombers. Després, també l'ANC ha recollit força aplaudiments. I finalment, en acabar totes les ofrenes els castellers han alçat dos pilars. I de nou, eclat de crits de "Llibertat, llibertat" i noves cares de pomes agres entre els representants del PSC. Més d'un minut ressonant aquest clam dins l'església, en un municipi governat sense interrupció pel PSC, però amb els darrers cicles electorals des del setembre del 2015 amb victòries de Cs. 
 
 
En acabar, molts ciutadans han volgut fer-se selfies amb el president Torra, que malgrat que la seguretat i el protocol li indicaven que havia de marxar, no ha volgut dir no a cap foto. Quan la comitiva institucional ha arribat a la plaça de l'Ajuntament, el president de la Generalitat s'ha desviat i ha entrat a saludar el propietari d'un bar decorat amb l'estelada i la pancarta de presos polítics -punt de trobada de l'esquerra independentista santboiana-, on el president ha estat convidat a una ratafia i ha brindat per la llibertat.  
 

 

 

Comentaris