Un diputat danès revela "dures pressions" per frustrar el debat amb Puigdemont

La Universitat de Copenhaguen va creure "necessari" mostrar hostilitat i crítica amb l'independentisme deixant que la professora Marlene Wind plantegés preguntes incòmodes

 

El diputat danès del grup Verd i Roig Pelle Dragsted, un dels que es va reunir a Dinamarca amb Carles Puigdemont, ha revelat aquest dimecres que diferents autoritats van exercir "dures pressions" a la Univesitat de Copenhaguen per evitar el debat de Carles Puigdemont dilluns passat amb acadèmics i estudiants de Ciències Polítiques. És per això que la universitat hauria encarregat a la professora Marlene Wind, "provocadora en tots els debats", plantejar les preguntes més incòmodes a Puigdemont, ha assenyalat Dragsted en declaracions a Catalunya Ràdio. El paper de Wind ha estat exaltat a la premsa de Madrid, que ha celebrat que preguntés al president català sobre qüestions com la balcanització, la neteja ètnica, la suposada prohibició de parlar castellà a Catalunya o el paper del govern rus en el conflicte català.

 

"La universitat —ha afegit el diputat danès— va ser pressionada durament per diferents autoritats i persones que veien malament que es convidés Puigdemont, i per això van creure necessari mostrar que no estaven a favor de l'independentisme i que eren molt crítics". Així mateix, ha comentat el diputat, "el punt de vista de la professora Wind no representa la posició majoritària dels danesos" sobre el conflicte català. En una entrevista a l'ABC, la professora danes diu aquest dimecres que "el discurs dels independentistes no l'escoltàvem a Europa des de la II Guerra Mundial". Abans, en declaracions a El País la mateixa professora havia afirmat que "sense preguntes incòmodes" el debat de Puigdemont hagués estat "pura propaganda".

 

Dragsted afirma que, en el seu cas, no està a favor de l'independentisme però que creu que és necessari expressar solidaritat "amb un col·lega diputat que és electe democràticament i que està amenaçat amb presó". "Això —ha dit el diputat danès— no hauria de passar a Europa, no entro en la discussió de si Puigdemont ha de ser president o no: això ho han de decidir els catalans". Pel diputat, el que és important "és la solidaritat amb diputats com jo, amenaçats amb presó per defensar actes democràtics i polítics". Dragsted creu que l'Estat espanyol no aconseguirà resoldre el conflicte per la via judicial: "No poden engarjolar milions de catalans, només hi ha una resposta al conflicte i és que les dues parts s'asseguin a dialogar". El diputat danès confia que el govern danès acabi exercint pressió "més activa sobre el govern espanyol per dir-li que s'assegui a dialogar".

 

La Constitució no canvia la realitat

 

Drgasted ha dit que en algun moment el govern espanyol "s'ha d'adonar que aquest conflicte no es resoldrà" per la via judicial. "Perquè una Constitució no canvia la realitat d'una majoria des catalans que han votat per partits a favor d'un canvi de rumb per Catalunya", assenyala el diputat danès. No obstant això, creu que l'executiu de Mariano Rajoy no té interès en resoldre la crisi sinó més aviat per mantenir-la. "Hi ha molta gent darrere el PP i Cs a qui els agrada la mà dura a Catalunya i això també és una qüestió de política interna d'Espanya, que no tenen un interès veritable de resoldre el problema sinó de mantenir-lo viu per tapar tots els escàndols de corrupció del PP".

 

Dragsted assenyala que fa dos anys es va fer un debat al parlament danès i una gran majoria de partits van estar d'acord en una resolució que demanava diàleg al govern espanyol. "Però sembla que després del que ha passat alguns han canviat una mica la seva postura i molts van decidir no participar a la reunió amb Puigdemont". Tot i així, la presència de partits a la trobada va ser "àmplia".

 

Comentaris