Un conseller de Puigdemont posa en marxa la ciberdefensa catalana

Jordi Puigneró presenta en societat l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya

Agència de Ciberseguretat de Catalunya. Aquest és el nom del nou organisme públic que operarà a Catalunya a partir del mes de gener. És l’entitat hereva del polèmic CESICAT -que va aixecar polseguera pels seus patrullatges a la xarxa durant el 2012- i que ha de “garantir la protecció, la prevenció i el govern en matèria de ciberseguretat de Catalunya”. És a dir, "la prevenció, detecció i resposta davant de ciberamenaces i riscos, supervisió de la ciberseguretat , invstigació i anàlisi de ciberatacts i col·laborar amb els ens locals. Un objectiu dels poquíssims consellers més afectes al president Carles Puigdemont, el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, també creador del projecte de la “República al núvol”.

 

 

L’ACC es posa en marxa després d’un llarg recorregut legislatiu, fins i tot, ha passat pel sedàs del Tribunal Constitucional. De fet, des de la conselleria de Polítiques Digitals, impulsora de l’Agència, asseguren que la sentència els ha deixat una “agència amb grans capacitats”. Així, aquest dimarts, el Govern n’ha aprovat els Estatuts i l’Estratègia de Ciberseguretat de la Generalitat de Catalunya. Dues eines que han de servir per consolidar l’entitat com un efectiu de “política de país”, atorgar-li un caràcter clar de “servei públic” i, sobretot, la “investigació dels ciberatacs".

 

 

La nova Agència, que també tindrà en el seu consell d’administració un vicepresident d’Interior, hereda els recursos i personal del CESICAT i duplicar el pressupost. Fins ara, amb els pressupostos prorrogats, el CESICAT tenia un calaix de 7,5  milions d’euros, el compromís de pressupost actual és de 14 milions d’euros, n’aspiren a 25,  i tindrà una plantilla d’una trentena de persones amb expectativa de creixement. “El nostre objectiu és crear un entorn de confiança digital”, sentencia el conseller Puigneró. “Tenim dret a defensar-nos”, ha reblat. “És un servei públic nou, el de ciberseguretat”, ha afegit.

 

 

Aquesta Agència neix per una llei que va comptar amb el suport de 2/3 de la cambra catalana i dos mesos abans del referèndum. L’any 2018, Catalunya va patir 350 milions de ciberatacs, i 1136 van esdevenir “incidents”, majoritàriament a l’Administració pública catalana. La relació amb els Mossos passarà per la coordinació, també en la protecció dels seus sistemes d’informació. També hi ha predisposició de coordinació amb el CNI, a través del Centre Criptològic Nacional, la ciberdefensa espanyola. De fet, quan es posi en marxa ha establert vincles de treball amb xarxes internacionals de ciberdefensa.

 

 

Comentaris