El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un 45% dels catalans votaria avui a favor de la independència
  • CA

Si Catalunya celebrés ara un referèndum sota la pregunta “vol vostè un estat independent dins de la Unió Europea?”, el 45% dels catalans votaria que sí. És el que se’n desprèn d’un estudi impulsat per ESADE i la Fundació Lluís Carulla sobre els valors actuals dels catalans.

El codirector de l’estudi, Javier Elzo, comenta que l’opció independentista s’ha triplicat en l’última dècada i un 21% de la població ja es declara sobiranista. Javier Elzo ha aclarit que l’estudi es va fer a unes 1.200 persones entre el maig i el juny del 2009, just abans de la sentència del Constitucional contra l’Estatut.

En aquest sentit, ha avisat que des d’aleshores Catalunya ha viscut esdeveniments com la sentència del TC, l’editorial conjunt dels diaris catalans i la gran manifestació de l’11 de juliol. Per tot plegat, augura que tenint en compte les dades de l’enquesta i aquests fets, ara mateix un 45% de la població votaria que sí en un referèndum per l’autodeterminació de Catalunya.

L’opció de l’autonomia, però, continua a hores d’ara sent la més recolzada pels catalans. Les dades indiquen que un 50% dels enquestats se senten còmodes dins d’un estat autonòmic. Tot i així, l’independentisme és l’opció que més ha crescut en els últims 10 anys. Segons l’enquesta, l’any 2009 un 5% dels catalans es consideraven sobiranistes, mentre que ara aquesta xifra se situa en un 21%.

Elzo s’ha referit a la catalanitat a la presentació de les dades, explicant que no està relacionada “amb la sang ni amb el bressol”, sinó que es tracta d’un catalanisme de “convicció”, de la voluntat de ser catalans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa