Als crits de Votarem! i I-inde-independència!, resposta de “asesinos, terroristas!” I als crits de “Visca la terra lliure”, resposta de “Pujol i Puigdemont, la misma mierda son!. A una banda, ciutadans convocats per la CUP per protestar contra els interrogatoris de la Guàrdia Civil de la darrera setmana practicats a càrrecs del Govern sota la sospita de delicte de sedició pels preparatius del referèndum de l’1 d’octubre. A l’altra, gent convocada, suposadament a través de les xarxes socials, per defensar la Guàrdia Civil. Una cinquantena de persones entre les quals El Món ha pogut identificar membres de Falange Española de las JONS, Democracia Nacional, PxCatalunya, Generación Identitaria, l’antic líder de PxC i actualment dirigent de Som Identitaris, Josep Anglada, així com el president de l’AVT de Catalunya. També hi havia entre els manifestants neonazis habituals en concentracions d’extrema dreta. 

 

 

Les dues concentracions han estat envoltades d’un fort dispositiu policial, amb desenes d’agents dels Mossos d’Esquadra entre els dos fronts de manifestants, diverses furgonetes de la Brigada Mòbil al damunt de la vorera de la caserna de la Guàrdia Civil de Travessera de Gràcia, i també diversos agents de paisà controlant la zona. Durant les concentracions s’han produït moments de tensió, quan diversos manifestants de l’ultradeta han insultat alguns periodistes que informaven, i també s’han produït amenaces de mort a diversos professionals. “Te encontraré y te mataré”, “ven aquí, cobarde hijo de puta”, “perra hija de puta”, “te voy a cortar el cuello”, han estat alguns dels missatges adreçats directament a fotògrafs i reporters. Els Mossos d’Esquadra s’han limitat a mantenir l’ordre i evitar que els feixistes poguessin abraonar-se sobre aquests periodistes, entre els quals es troben els signants d’aquesta informació.   

Manifestants independentistes a les portes de la caserna de la Guàrdia Civil | Jordi Borràs

 

Durant la mitja hora llarga que han durat les concentracions, els manifestants independentistes —hi havia Anna Gabriel, Benet Salellas, Eulàlia Reguant, Albert Botran i Joan Coma— han mantingut la calma en tot moment i han evitat caure en les provocacions de la ultradreta, que no ha deixat d’insultar l’independentisme, ha estripat una estelada amb tisores i ha cridat contra TV3, a qui ha titllat de “colpista i manipuladora”. Entre els lemes que mostraven en pancartes, una traducció al castellà de l’eslògan de campanya de Donald Trump: “Hagamos España grande de nuevo”.  

 

Manifestants ultres amb el braça alçat | Jordi Borràs

 

Les concentracions han acabat a tres quarts d’una, quan el bloc independentista s’ha dissolt. Davant dels insults i crits que continuaven a l’altra banda, han dit adéu amb la mà i han tret mocadors blancs. Un fet que encara ha indignat més els manifestants de la ultradreta. En acabar, un dels manifestants s’ha adreçat a un mosso d’esquadra cridant per dir-li que “estos hijos de puta de la CUP mataron a un compañero tuyo, Santos Santamaría, deberías meterles un tiro”. El mosso no ha contestat. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa