El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La UGT de Catalunya demana l’oficialitat del català a Europa
  • CA

La UGT ha presentat aquest dimarts a la tarda la campanya ‘El dia a dia, en català’ amb l’objectiu d’avançar cap a l’oficialitat del català a la Unió Europea. La iniciativa, que compta amb el suport de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat, advoca perquè tothom pugui fer servir el català tant a la feina com en l’àmbit personal. Així, la UGT Catalunya demana el reconeixement europeu i l’empara legal necessària perquè el català sigui equiparable a altres llengües mitjanes del món.

En el mateix sentit, Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, ha recalcat que el català és “una llengua d’Europa perquè deu milions de persones la parlem al continent”, i ha recordat que “el català és de tots, la tinguin com a llengua materna o com a segon idioma”. “No és nou que demanem l’oficialitat del català, la resposta ha estat ‘no’ fins a quatre vegades”, ha destacat Franquesa. La directora general ha denunciat “la falta de protecció de les llengües a Europa” i ho ha atribuït a “les accions d’alguns estats”. 

“Necessitem que les grans empreses incorporin el català en el seu repertori d’opcions lingüístiques, perquè és quelcom natural”, ha valorat Franquesa abans de donar pas a Camil Ros, secretari general de la UGT de Catalunya. Ros ha començat la seva intervenció afirmant que “si haguéssim fet aquesta campanya fa un any potser hagués estat considerat sediciós”. El secretari general del sindicat a Catalunya ha recordat que “no s’ha de fer un ús parlamentari electoral del català” i ha posat èmfasi a la necessitat d'”evitar que el debat vagi cap a la confrontació”. Després de ser preguntat per la situació del català a les aules, Ros ha recalcat la necessitat que “la campanya arribi també a l’àmbit educatiu, sobretot a l’universitari”. “La defensa dels drets dels treballadors, de la igualtat d’oportunitats i l’ús del català no han de quedar tapats per virus ni situacions polítiques complexes”, ha sentenciat el secretari. 

David Papiol, secretari de Mobilitzacions i Agitació de la UGT de Catalunya, ha definit el català com “l’eina de cohesió social més forta que tenim al país”. Posteriorment, ha demanat “una reunió amb tots els partits polítics perquè demanin a Madrid que el català sigui una llengua oficial”. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa