¡Toma 3, TV3!“. És la nit electoral del primer de novembre de 2006 i els simpatitzants de Ciutadans que es troben a l’Hotel Calderón de Barcelona celebren que la formació d’Albert Rivera posarà el seu primer peu al Parlament de Catalunya amb tres diputats. El seu crit de guerra, en contra de la televisió pública catalana. Fa escassos mesos que s’ha presentat el manifest del Taxidermista, on es demana que es creï un nou partit polític que, entre d’altres coses, combati “la pedagogia de l’odi que difonen els mitjans de comunicació del Govern català“. Entre els signants s’hi troben Félix de Azúa, Albert Boadella, Francesc de Carreras i Arcadi Espada.

Rivera i Arrimadas, a la manifestació per la no violència que va acabar amb agressions | ACN

 

L’enganxada d’aquest divendres entre el president de Ciudadanos i Lídia Heredia en una entrevista a ‘Els Matins’ no ve de nou. Campanyes contra els professionals i el director de TV3, voluntat d’intervenir Televisió de Catalunya amb l’aplicació del 155, i fins i tot l’agressió a un càmera de Telemadrid per part de manifestants espanyolistes que pensaven que es tractava d’un professional de la cadena pública catalana.

 

“La notícia seria que no haguessin debats i és lògic que un determinat nivell de frontisme afecti els mitjans públics”, sosté el director de TV3, Vicent Sanchis, en declaracions a El Món. De totes maneres, preguntat pel fet que periodistes de la cadena se senten intimidats en manifestacions espanyolistes fins al punt que van a informar amb micròfons sense el logotip de TV3, avisa que “hi ha unes línies vermelles” que alguns partits polítics “haurien de mirar de no travessar”.

 

 

Per què TV3?

 

L’unionisme ha posat TV3 en el punt de mira. També ha posat dins la diana Catalunya Ràdio, però no d’una manera tan clara, i encara menys Rac1 o diaris de línia sobiranista. El focus està a la televisió. “És la joia de la corona dels mitjans catalans”, afirma el politòleg Lluís Orriols a aquest diari. “És el mitjà que té més impacte i és una televisió regional amb una gran audiència”, explica, a més d’insistir que “ha aconseguit mantenir el seu lideratge“.

 

Per altra banda, Sanchis defensa que “quan algú vol assenyalar el mal, com més fàcil i simple siguin les imatges, a més gent arribarà”. A més, lamenta que a un ciutadà comú espanyol que ni mira ni pot entendre TV3 li arriba una imatge distorsionada d’aquesta cadena. “Els arriba d’uns mitjans i d’uns partits que ja han creat un fantasma. Com si fos el dimoni. És una desgràcia”, conclou.

 

Al mateix temps, Orriols defensa que un dels motius pels quals a l’Estat espanyol es qüestionen tant els mitjans de comunicació públics és que el regne d’Espanya està dins del sistema mediàtic mediterrani, “on hi ha un fort paral·lelisme entre mitjans i partits“. “Acostumen a ser del govern de torn”, assegura, i explica que “els models anglosaxons tenen mitjans públics amb major independència”.

El president de Cs, Albert Rivera, durant el seu discurs a Palma
El president de Cs, Albert Rivera, durant un discurs a Palma | ACN

 

Respecte al rendiment electoral que pot suposar pel partit d’Albert Rivera atacar de manera constant TV3, Orriols diu que “si alguna cosa estructura el vot, aquestes són les identitats”. “Des de fa aproximadament un any s’ha reivindicat la identitat a Espanya“, explica, i conclou que “denunciar l’exogrup” i “activar identitats nacionals” pot crear simpatia amb el votant.

 

 

El circo del odio

 

“TV3 insulta els catalans que no són separatistes”, defensa en aquest diari el polític i escriptor Joan López Alegre. L’exdiputat del PP al Parlament va publicar fa un any un article a El País -signat conjuntament amb l’actual diputat de Ciutadans Ignacio Martín Blanco– titulat Adiós al circo del odio, en el què anunciaven que deixaven de ser tertulians de TV3 perquè la seva presència servia com a “coartada” de l’independentisme. López Alegre reconeix a El Món que s’ho va haver de pensar “tres o quatre vegades” abans de publicar l’article per “l’exquisita relació” que tenia amb professionals d’aquesta cadena, concretament amb Lídia Heredia.

 

De totes maneres, carrega durament contra TV3 i la resta de televisions públiques de l’Estat espanyol: “Siguin d’on siguin, tenen deficiències“. “Al sud afavoreixen el PSOE, i a Galícia, per exemple, el PP. Sempre han escombrat a favor de qui ha governat”, afirma. Ara bé, en el cas de la catalana, es mostra contundent, ja que defensa que “TV3 és fake news i és el gran invent de Donald Trump sense Donald Trump al capdavant“.

 

 

Els treballadors es planten

 

Després que Albert Rivera acusés TV3 de “mentir” i de ser un “aparell de propaganda separatista”, el comitè professional de la cadena ha dit prou. A més de titllar les seves declaracions de “demagògiques i falses”, li han demanat “responsabilitat, rigor i respecte“. És per això que han instat el líder de Ciudadanos a contribuir perquè als actes del seu partit es respecti la llibertat de premsa i d’expressió i la integritat física dels informadors. Tot això, afirmant que la crítica als mitjans públics és “imprescindible“, però “intolerable” la “calumnia constant”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa