Turull podria entrar al Govern i Pascal, liderar Junts pel Sí

Meritxell Ruiz, Neus Munté, i el secretari de Govern podrien ser cessats durant aquest divendres, Borràs i Jané es quedarien amb altres funcions

 

 

El president Puigdemont estaria preparant canvis imminents al Govern, només uns dies després d'haver cessat el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, per haver posat en qüestió la viabilitat del referèndum. Puigdemont ha cancel·lat dues cites de la seva agenda de divendres a migdia i a la tarda, i podria anunciar els canvis demà mateix. Els noms que apareixen a la travessa són, de forma més clara, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz. De fet, fonts properes a la consellera han explicat a El Món que Ruiz ja va expressar al president el seu suport total al procés, si bé es mostrava molt preocupada per la seva situació personal i no pas pel seu patrimoni. El segon nom és el de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, que es trobaria en una situació més complicada per la querella que té per haver iniciat el procés de validació d'empreses per a la compra d'urnes. Amb tot, no marxaria, sinó que tindria altres funcions.

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz | ACN

 

 

En aquest cas, segons ha pogut saber El Món, el PDeCAT estudiaria un moviment que passaria per situar l'actual president de grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull a presidència, i podria guanyar pes polític i fins i tot tornar a dirigir el procés de compra d'urnes, que Junqueras i Romeva s'havien ofert a executar. Aquest moviment, assenyalen aquestes fonts, facilitaria que la coordinadora del PDeCAT, Marta Pascal, passés liderar JxSí al Parlament, una circumstància que li permetria marcar perfil i recuperar el pes polític que hauria quedat en entredit després que Puigdemont cessés Baiget malgrat que el partit expressés poques hores abans la seva confiança en el ja exconseller. Però Turull, "tenint en compte que ara calen consellers polítics", també podria ocupar una altra conselleria, i fins i tot ocupar la secretaria de Govern si, com també s'apunta, Puigdemont cessés també Joan Vidal de Ciurana. Aquesta estratègia comptaria amb el vist i plau de Pascal, tal i com ha pogut confirmar El Món de fonts properes a la coordinadora del PDeCAT. 

 

 

I un altre nom que apareix a les travesses, la consellera de la Presidència, Neus Munté, molt propera a Artur Mas, que abandonaria també l'executiu i continuaria treballant pel PDeCAT.

I finalment, el conseller Jordi Jané. Interior és una peça clau en el procés, perquè en dependrà en bona mesura l'actuació dels mossos davant d'una situació de confrontació amb l'Estat el dia del referèndum. El podria rellevar Joaquim Forn, actualment a l'Ajuntament de Barcelona. 

 

Comentaris