Turull: "En quatre mesos estàvem preparats per ser un Estat"

El conseller empresonat reclama als partits independentistes que es posin d'acord i evitin episodis com el conflicte per l'escó de Torra

El diputat dels Comuns Marc Parés ha plantejat a Jordi Turull durant la comissió del 155 si l’1-O un punt controvertit: li ha preguntat si s’havien generat expectatives no assumibles pel que fa a la creació de la República. El conseller empresonat ha estat taxatiu i no ha volgut deixar ombres de dubte: “No vam enganyar ningú, qui no estava preparat per assumir un acte de radicalitat democràtica va ser l’Estat espanyol, però jo no vaig enganyar ningú”. De fet, Turull ha arribat a dir que, lluny de la tesi que sosté que no hi havia res preparat, “si s'hagués reconegut la legitimitat del referèndum, en quatre mesos estàvem preparats per ser un Estat, no accepto que es digui que vam enganyar la gent, en pitjors èpoques hi ha hagut estats menys preparats que han assolit la independència, estem al segle XXI”. I ha tornat a insistir: “Qui no va estar gens a punt ni disposat de cap de les maneres a fer l’acte de radicalitat democràtica com va ser l’1-O va ser l’Estat espanyol”.

Fa una crida a la lleialtat més que a la unitat

Turull també s’ha referit a les diferències entre ERC i JxCAT per l’escó de Torra. “La gent no està entenent res, vostès són capaços de posar-se d’acord, n’estic segur”, ha indicat el conseller. “Més que unitat —ha afegit— ens cal lleialtat i confiança perquè hi ha gent a tots els racons de Catalunya mobilitzada i no els podem fallar, no hi ha vencedors ni vençuts, sinó força”. Turull també s’ha dirigit als diputats per dir-los que no és feliç a la presó quan veu “episodis de desunió”.

 

El conseller empresonat ha aprofitat la seva intervenció per enviar crítiques a Cs.

Més informació
 

Comentaris