El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Turull: “Cal recuperar l’esperit d’unitat, fermesa i determinació de l’1-O”
  • CA

El conseller Jordi Turull ha tornat a pujar per les escales nobles del Parlament després de no poder participar en la segona volta de la seva investidura prevista pel 24 de març del 2018, ja que va ser empresonat l’endemà de fer la primera votació. Turull ha començat avisant que, “per molts 155 que hi hagi per apartar els representants independentistes, en vindran d’altres, i així successivament, fins que es compleixi el mandat de les urnes”. El conseller de la Presidència del govern Puigdemont, que ha estat acompanyat per l’actual consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i s’ha pogut estalviar la intervenció de Cs, que no ha tornat després d’haver marxat de la compareixença de Junqueras, ha descrit el 155 com “un bypass, la culminació d’un fracàs per un engany d’Estat, el pacte de la Transició, i l’engany de prometre més autogovern a combatre’l i intervenir la voluntat de les urnes”.

Jordi Turull al Parlament. JORDI BORRA?S

Jordi Turull al Parlament. JORDI BORRA?S

Turull ha optat per una intervenció més d’anàlisi política que no pas personal, i ha constatat que amb el 155 l’Estat va fer “un salt qualitatiu” intervenint no només les finances i la capacitat normativa del Parlament, sinó la representació institucional de la Generalitat. I en aquest sentit, insisteix que el 155 s’hauria aplicat igualment amb o sense eleccions avançades, tal i com va admetre l’expresident espanyol Mariano Rajoy.

El conseller ha remarcat que, després de ser empresonat el Govern Puigdemont, s’han viscut nous episodis d’intervenció de les urnes: “Exemples els que vulguin, massa en massa poc temps. El que un servidor ha viscut, quan el mateix jutge Llarena escriu que m’empresona en mig del debat d’investidura perquè no garanteixo el retorn a l’autogovern, no deixen sortir el conseller Forn perquè persisteix en el seu objectiu polític, el no reconeixement de la immunitat del vicepresident Junqueras… tot plegat hauria de fer esgarrifar qualsevol demòcrata”, ha lamentat Turull, que ha remarcat que l’Estat “no només fa com si sentís ploure sinó que va a més”. Aquest Estat, ha dit Turull, “mai no ha cregut en l’autogovern, i que no està preparat ni disposat a afrontar actes de radicalitat democràtica”.

Turull ha fet una crida a persistir en l’objectiu amb què van ser escollits a les urnes: “És massa el que hi ha en joc, per nosaltres i per les futures generacions. No hi pot haver espai per a la resignació i la renúncia, al contrari. Encara que suposi sacrificis per a alguns. Això va de dignitat institucional, de democràcia i de drets fonamentals, i de ser dignes de tots aquells que representem”.  

 

El conseller també ha fet una crida a la unitat de l’independentisme, l’endemà que el Parlament hagi viscut una jornada de màxima tensió entre ERC i JxCAT per la suspensió temporal de l’escó del president Torra. “Cal recuperar l’esperit d’unitat, fermesa i determinació de l’1-O”, ha conclòs.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa