El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Turull a Rajoy: “La democràcia no està en venda”
  • CA

 

El conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Jordi Turull, assegura que “la democràcia no està en venda” i que l’executiu català no es mourà de la posició marcada, que passa, sí o sí, per deixar votar els catalans en un referèndum. Turull ha respost així a una hipotètica proposta de millora de finançament i inversions que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, podria fer a la Generalitat després de l’1-O. El conseller ha afirmat que les ofertes de l’Estat espanyol no són noves però ha recordat que “no triguen ni una setmana a incomplir-les”. D’altra banda, el conseller ha lamentat el cartell de la campanya de l’esquerra independentista per l’1-O amb el lema “Escombrem-los” i on apareix l’expresident, Artur Mas. Turull ha dit que no el veu “gens afortunat” i “bastant injust”. A més, ha afirmat que és hora de sumar i no “escampar” i ha recordat que Mas ha estat inhabilitat per “donar veu als ciutadans”.

“La democràcia no està en venda”. Així de contundent s’ha mostrar Turull preguntat sobre una possible oferta que l’Estat espanyol podria fer al Govern català després de l’1-O i que passaria per una millora del finançament i les inversions. El conseller i portaveu del Govern afirma que el futur del país “el decidiran els catalans, no ho farà ni el Govern català, ni el de l’estat ni el decidirà cap tribunal”. En aquest sentit, ha recordat que l’estat espanyol ja ha fet altres “ofertes” però ha afirmat que “no triguen ni una setmana a incomplir-les”. 

“Si algú s’ho vol creure, que s’ho cregui però nosaltres no perquè ja ens ho han fet altres vegades”, ha insistit. Per Turull, la posició del Govern és clara: “per moltes ofertes que ens facin, d’aquí no ens moure’m”. “És una cosa que s’han guanyat els catalans després de tant de temps de mobilitzacions i perquè el 80% vol decidir això votant i així ho farem”, ha remarcat. 
 

Turull ha respost així a les informacions aparegudes aquest dimecres a ‘La Vanguardia’ on fonts properes al president Rajoy apuntaven a una possible negociació després de la data prevista per a la celebració del referèndum. Entre les propostes que hi hauria sobre la taula i que publicava el rotatiu, hi hauria una millora del finançament autonòmic i més inversions en infraestructures. 
 

D’altra banda, el portaveu del Govern també s’ha referit al cartell de la campanya per l’1-O de l’esquerra independentista (formada per la CUP, Alerta Solidària, Arran, Endavant (Organització Socialista d’Alliberament Nacional) i el Sindicat d’Estudiants del Països Catalans (SEPC). Al cartell hi apareixen entre d’altres, Artur Mas i Mariano Rajoy. Turull ha dit que ell no el veu “gens afortunat” i “bastant injust”. En aquest sentit, ha recordat que Mas ha estat inhabilitat per “donar veu als catalans” i ha afirmat que “és hora de sumar i no escampar”. El document també ha suscitat les crítiques del PDeCAT. El coordinador de l’Organització del partit, David Bonvehí, ha assegurat en un tuit que ” posar el mateix sac a Mas i Rajoy és miserable. Un condemnat per demòcrata, l’altre el cap d’un Estat que persegueix per les idees. Feu pena”. 

Acte de l’ANC al Port de la Selva

Turull ha fet aquestes declaracions abans de l’acte organitzat per l’ANC, ‘Esperant el sol de la llibertat’, que s’ha celebrat aquest dijous al vespre al Port de la Selva. La jornada ha servit per presentar un audiovisual elaborat per Enric Vilageliu amb els textos del soldat del municipi Sebastià Falcó (1913-1938). També hi han participat l’alcalde del municipi, Josep Maria Cervera, i el membre del secretariat de l’ANC i escriptor, Vicenç Relats. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa