El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tubau: “Un ciutadà no pot ser víctima de la impotència de l’Estat”
  • CA

Nou hores. Aquest és el temps que s’ha allargat l’informe final de la defensa del Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, i la intendent Teresa Laplana, acusats de sedició i, de desobediència. La lletrada Olga Tubau, entre plors, ha acabat aquest migdia una tasca de 31 de judici, amb una tasca jurídica de precisió quirúrgica. Ho ha fet després d’una sessió on ha descarnat les acusacions, deconstruint els atestats, els mantres i els relats com un puzzle matusser de poques peces. “Un ciutadà del poble lliure no ha d’expiar les faltes que no són seves ni ser víctima de la impotència ni egoisme de l’Estat , i això és quelcom que els tribunals poden evitar. Els hi demano que ho evitin amb una sentència absolutòria i disculpin aquest espectacle lamentable”, ha tancat Tubau la seva exposició enmig d’un silenci sepulcral en la funcional Sala I de l’Audiència Nacional. 

 

Ha estat un final emotiu i èpic per compensar una posada en escena professional i una defensa fàctica i plenament jurídica. Si ahir desgranava en tres bases les acusacions del ministeri públic, Tubau avui ha baixat als fonaments fàctics del ministeri públic per demanar els 10 anys de presó per sedició o aquesta curiosa rebaixa a un any i 4 mesos d’inhabilitació. Tubau s’ha posat la granota de feina i com un catàleg d’IKEA ha referenciat cada conclusió absolutòria amb un número de foli, un testimoni, un mail o un document. 

 

En la seva exposició hi ha hagut una clara víctima col·lateral, el coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, que sense dir-ho, l’ha pintat de mentider. Ho ha fet amb racionalitat i amb la paleta dels colors que li han deixat les contradiccions del coordinador de l’operatiu policial, les errades clamoroses dels atestats i informes i aliats impensables com el redactat de la Fiscalia que, sense adonar-se’n, donaven la raó a la defensa de Trapero.

La dicotomia ha estat clara. Si Trapero i la seva mà dreta, el comissari Ferran Lòpez, van ser uns “traidors” com és que el van fer cap del cos a López amb el 155? Com és que si Trapero desobeïa el TSJC va anar el mateix Primer d’Octubre a veure la magistrada Mercedes Armas perquè aclarís els “greus incidents que estaven succeïnt?  “No seria racional i temerari demanar una reunió amb la magistrada Armas si l’estava desobeïnt?”, s’ha preguntat la lletrada.  Com és que la Fiscalia dóna per fet que s’havia acordat el pla dels Binomis i De los Cobos ho negués? O com tots els testimonis coincideixen a explicar les males formes amb què Trapero va tallar a Jordi Sànchez el 20-S i, en canvi, l’acusen de connivència? Com és que si tot era una farsa policial, els Mossos van tancar 234 col·legis, van impedir l’obertura de 239 i la Guàrdia Civil i el CNP en van tancar 101 a cop de porra? Com és que si el 20-S Trapero era un sediciós, set dies després la Fiscalia Superior li confia les instruccions per evitar el referèndum? Són algunes de les preguntes socràtiques que Tubau ha formulat al Tribunal per bastir una absolució. 

 

Tubau ha desacreditat De los Cobos amb un argumentari fàcil. De fet, ha arribat a dir que les acusacions i els atestats només s’explicaven des de “l’animaadversió” del coronel cap al Major. Així mateix, ha posat en valor que Trapero delegués en Lòpez les reunions de coordinació per evitar més xocs. “No és delictiu que el Major Trapero tingui unes hàbils dots diplomàtiques”, ha advertit amb certa ironia.

Tubau s’ha guardat una carta, un comodí especial, una bala de plata per al final. L’advocada ha brandat una carta de l’aleshores cap de la Guàrdia Civil a Catalunya, l’actual Tinent General Ángel Gozalo, data el dos d’octubre de 2017. Una missiva amb la que convida a Trapero i la parella  a la festa patronal del Pilar, convocada pel 14 d’octubre. La carta mecanografiada porta un dedicatòria a mà, “Un abrazo”. Curiosa carta dirigida a un traidor, sediciós o desobedient. Curiosament, la carta no s’havia aportat a la causa. 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa