“Alerta! A partir de demà a primera hora tothom atent a l’APP de Tsunami Democràtic i al canal de Telegram. Vine a veure el clàssic! Demà necessitarem milers de persones per fer l’acció. Anirem informant i donant indicacions al llarg del dia”. Aquest ha estat el darrer avís públic a través del canal de Telegram d’una entitat que inquieta policies i destacats membres de l’unionisme. De fet, aquest matí, la cara ‘social’ de l’espanyolisme, el president de Societat Civil Catalana, Fernando Sánchez Costa, el titllava de “secretista” i “poc democràtic”. Sia com sia, la concentració convocada per aquest dimecres aprofitant el clàssic Barça Madrid, ha marcat l’agenda políticosocial catalana. Òmnium demana a la gent que es manifesti de manera cívica i Alerta Solidària recomana com actuar en cas de protesta per “evitar la repressió”.

Fins i tot, el Govern hi ha dit la seva. El gabinet de seguiment de l’executiu s’ha reunit aquest dimarts al matí per analitzar el dispositiu del partit entre el Barça i el Madrid, i ha remarcat que l’objectiu és que el clàssic es pugui jugar i “es desenvolupi bé”, que els seguidors puguin arribar al camp i que la ciutadania que es vulgui manifestar ho faci amb seguretat. Així ho han explicat fonts del Govern.

De fet, el conseller d’Interior, Miquel Buch, ha destacat que aquest esdeveniment es produeix en una situació d’alerta terrorista de 4 sobre 5, en dates properes al Nadal i amb la complexitat que ja suposa aquest partit. De fet, ha afegit que des de fa anys, el dispositiu d’un Barça-Madrid sempre està reforçat. A més de Buch, en aquesta trobada han participat el president de la Generalitat, Quim Torra, i els consellers Damià Calvet, Meritxell Budó, Ester Capella i Alba Vergés. La portaveu Meritxell Budó reblava el clau aquest migdia en la roda de premsa habitual després de la reunió de l’executiu, donant per fet que el dispositiu serà eficient.

“Lefecte sorpresa de la convocatòria” és el que temen més les forces de seguretat. En aquest sentit apunten la protesta del catorze d’Octubre quan es va publicar la sentència que la protesta va començar a Plaça Catalunya i va acabar a l’aeroport del Prat. En el mateix sentit, fonts dels Mossos recorden el canvi d’emplaçament ràpid i efectiu del tall de la Jonquera a l’AP7 a Salt el passat mes de novembre que va obligar a actuar fins a cinc cossos policials: Mossos, CNP, Guàrdia Civil, GRS francesos i Politia Nationale. “Tots tenim a la retina Urquinaona”, remarquen les mateixes fonts que encara retreuren al CNP algun operatiu en què les Unitats d’Intervenció Policial del cos espanyol van deixar a la seva sort a unitats de la Brigada Mòbil.

Precisament, en aquest marc, l’inspector dels Mossos d’Esquadra encarregat de coordinar la seguretat al Camp Nou, Lluís Miquel Venteo, ha assegurat que el dispositiu és “exclusivament del cos de Mossos d’Esquadra”, ha dit que tenen “prous efectius” i que per tant “no està previst” demanar suport CNP si no hi ha “cosa extraordinària” que ara mateix els serveis d’Informació no preveuen. Després de la darrera reunió de coordinació entre el Futbol Club Barcelona, els Mossos d’Esquadra i el SEM l’inspector ha indicat que pel que fa a les “pancartes, emblemes i eslògans” que podran accedir al Camp Nou es cenyiran al que marca la normativa esportiva, de manera que es podran entrar els que no es puguin relacionar amb la “violència, racisme, xenofòbia” o “terrorisme”.

El cap del dipositiu general per a la protesta, el comissari Carles Anfruns, responsable operatiu de la Regió Metropolitana, tindrà a la seva disposició més de mil agents de diverses unitats -tant antiavalots com BRIMO o ARRO- així com seguretat ciutadana, trànsit o informació. A més, comptarà amb gairebé 2.000 agents de seguretat privada dins el camp. Dos perímetres de control d’accés i restriccions al pas i circul·lació tan bon punt passi l’hora punta del matí serà el senyal d’una nova jornada tensa pels Mossos. Al capdavall, la protesta no ha estat comunicada administrativament i, en canvi,ha marcat tota l’agenda.

Per la seva banda, el portaveu d’Alerta Solidària, Xavi Pellicer, comentava aquest matí en una denúncia amb Iridia i Òmnium, de la “repressió a dissidència”, mesures per prevenir detencions o identificacions. “Cal tenir clar que s’han de conèixer els drets per fer-los respectar després, i que tenir drets no vol dir que se li facin efectius”, subratlla. També reclama “proactivitat” de la gent que no es manifesti quan vegi abusos o actuacions policials que podrien vulnerar drets. “Anar en grup, conèixer l’espai, i mai no direm a la gent que no es tapi quan vagi a una mobilització, la gent hi ha d’anar protegida i conscient dels drets que té”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa