El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tsunami Democràtic posa els Estats Units en alerta
  • CA

El Tsunami Democràtic nascut a Catalunya marca una nova pauta en l’ús de les tecnologies per a la mobilització política en el marc de democràcies liberals a mans de la societat civil i inicialment fora de control institucional. Això ho demostra el fet que la principal organització al món dedicada a la promoció d’aquesta forma de govern, la National Endowment for Democracy (NED), amb seu a Washington, hagi parat atenció a l’aparició a Catalunya de l’app del Tsunami, després que hagi aconseguit una impressionant mobilització de milers de persones per ocupar l’Aeroport Josep Tarradellas el dia que es van fer públiques les sentències del Tribunal Suprem contra els líders del procés.

En una publicació recent al Democracy Digest —un blog de la NED dedicat a notícies i anàlisi sobre idees i institucions democràtiques— s’emmarca el Tsunami Democràtic en el que anomenen “la guerra social virtual” que vindria a ser “una nova categoria de ciberagressió” que té per objectiu “manipular o interrompre la informació essencial per al funcionament eficaç dels sistemes econòmics i socials”. En altres paraules, la NED valora les capacitats de l’app del Tsunami per produir curtcircuits que poden trasbalsar el normal funcionament de societats com l’espanyola.

La publicació no entra en la qüestió de fons sobre el moviment independentista, sinó que es limita a analitzar l’instrument de mobilització i les seves possibilitats d’afectar el sistema. L’article també ressalta la recerca d’experts sobre la matèria que apunten que encara que ja s’han vist experiències en aquest sentit, els Estats Units i altres democràcies “només han vist la punta de l’iceberg del que aquests plantejaments poden aconseguir algun dia”. I és aquí on la NED introdueix el Tsunami Democràtic com exemple del que es pot aconseguir, enllaçant informació sobre l’app catalana que va publicar TechCrunch, una de les referències mundials sobre tecnologia.

L’article al blog de la NED apunta que la dependència de les societats democràtiques de les aplicacions implica “riscos” com el Tsunami Democràtic. “Si els Estats Units i altres democràcies no tenen cura, els avenços en l’aplicació privada d’aquestes tecnologies passaran per davant de la política, creant vulnerabilitats intenses en societats democràtiques”, avisa.

La NED és una fundació privada que va promoure l’expresident nordamericà Ronald Reagan per finançar projectes a favor de la democràcia liberal arreu del món en contraposició al comunisme. Els seus detractors vinculen la NED amb la CIA.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa