El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La “tristor” del Major que volia detenir Puigdemont
  • CA
el mail de 25 doctubre que explica com es perfila el pla en cas de dui que preveu les ordres judicials que podien incloure detencions 5c8a922fdbb07

el mail de 25 doctubre que explica com es perfila el pla en cas de dui que preveu les ordres judicials que podien incloure detencions Quico Sallés

Segon dia del judici a la cúpula d’Interior. Quatre hores de declaració més del Major Josep Lluís Trapero a les preguntes del fiscal Miguel Ángel Carballo que ha anat endavant i endarrera del temps entre el 20S i el 27-O. Una declaració matinal que ha servit per reblar el distanciament del cap de la policia amb el procés. Però també ha servit perquè el Major admetès tres fets: que es va posar a disposició de la justícia i del govern espanyol per detenir el Govern; que el refererèndum no es podia aturar amb tota la policia i que se sent “trist” per la manera amb què ha acabat tot.

 

 

Trapero ha aprofitat l’interrogatori per detallar com es va gestar un virtual pla de detenció del Govern de Carles Puigdemont. El Fiscal ha obert la caixa dels trons reclamant perquè no havia informat abans d’aquest pla. La seva lletrada, Olga Tubau, ha demanat la paraula per apuntar que ja a l’Audiència Nacional, en la seva segona declaració el mes de febrer ja ho va al·legar. Un pla precipitat pels esdeveniments abans de la Declaració d’Independència del 27-O.

 

“El 25 ens vam trobar amb el comissari Ferran López i amb Joan Carles Molinero”, ha detallat. “Perquè ningú sabia què passaria perquè no sabíem si aniríem a eleccions o farien una barbaritat”, ha comentat. “Crèiem que no passaria”, ha remarcat.  “I vam pensar, hòstia!- què potser ens encomanaven alguna detenció i que s’havia de preparar”, ha indicat.

 

Així va remetre dues cartes. Una, al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, i una a l’aleshores i ja finat, Fiscal en Cap de Catalunya, José María Romero de Tejada, posant-se a la seva disposició pel que fos necessari davant la situació política que s’albirava. De fet, va trucar a tots dos. La trucada a Barrientos va tenir resposta al cap de pocs minuts quan Barrientos li va tornar la trucada per preguntar-li si havia tingut present la delegació del govern espanyol. “Jo li vaig dir que vaja que amb el 155 ja ens dirien quin seria el nostre responsable”, ha assenyalat.

 

De la reunió amb els comissaris López i Molinero,  i segons la versió de Trapero i del mateix López al Suprem, es va decidir preparar un pla per la detenció del Govern. L’encarregat d’elaborar-lo seria López. El Fiscal li ha preguntat on es troba aquest pla, però Trapero només ha recordat un mail del 25 on s’acredita que es va ordenar el disseny l’operatiu. “No és necessari explicar a un jutge si s’utilitzarà o no un helicòpter per a la detenció”, ha destacat el Major quan Carballo li recriminava no haver concretat el pla, per exemple, a Barrientos. El pla, segons Trapero, hi era i passava per utilitzar fins i tot un helicòpter i quins comissaris practicarien les detencions. El Mail el va publicar El Mon durant el judici del procés al Tribunal Suprem.

 

“Ni idea” i la “tristor”

 

El Major ha tornat a insistir en la idea repetida durant la declaració d’ahir: que no en volia saber res del procés. “No en tenia ni idea dels plans estratègics del Govern”, ha sentenciat. Una situació que ha donat peu a expressar la seva “tristor” per tot el que estava passant així com la màcula que havia quedat al cos. “Ara estic imputat per rebel·lió per haver fet la meva feina”, ha lamentat. En qualsevol cas, Trapero ha admès que ni Mossos, ni la policia ni la Guàrdia Civil poden aturar 2.300.000 de persones. Aquí hi ha la mare dels ous.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa