El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tresserras defensa que l’independentisme és “la forma nova de fer política”
  • CA

L’exconseller de Cultura Joan Manuel Tresserras ha defensat aquest dimecres des de la Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya (UPEC) que l’independentisme és el moviment que està desplegant una “forma nova de fer política, posant-ho en dubte tot”, cosa que difereix de formes de política antigues. Com a contrast, ha apuntat Tresserras, “el tancament nacionalista” dels líders europeus al Parlament Europeu d’ahir “per decidir qui regirà les institucions europees” amb el repartiment de càrrecs.

Tresserras ha advertit que cal “assumir el repte” dels canvis del món actual i que la globalització “exigeix ja repensar l’Estat i les nacions” perquè “no es faran com s’han fet fins ara”. De la mateixa manera, s’haurà de “repensar el poder a nivell global”. L’exconseller ha afegit que l’independentisme proposa considerar que Catalunya, i “eventualment” els Països Catalans, “és un espai on hi ha una revolució possible, que és la construcció d’un nou poder de les classes populars i que prendrà la forma de república”. Per aquest projecte, Tresserras ha dit que és necessari aconseguir “majories àmplies i aliances amb esquerres republicanes”.

La proposta independentista de Tresserras ha estat confrontada en una taula de debat amb els models exposats per altres ponents. El catedràtic de Ciència Política de la UAB Joan Botella ha parlat del federalisme i n’ha exposat alguns exemples. De la seva bana, la doctora en Ciència Política Gemma Ubasart ha defensat una reforma de la Constitució de manera que es reconegui el plurinacionalisme i el respecte a les ens sobirans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa