El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tres jutges del TC retiren part d’un vot particular on criticaven que no es donés la raó a Sànchez
  • CA

Tres magistrats del Tribunal Constitucional –Fernando Valdés, Juan Antonio Xiol Ríos i Maria Luisa Balaguer- han suprimit part d’un vot particular polèmic on criticaven els companys per haver eludit jurisprudència anterior del propi tribunal per no donar la raó a Jordi Sànchez. Argumenten que formava part d’un escrit inicial que no es va debatre al ple i que el van signar “per error”. La defensa de Sànchez va recórrer al TC una sanció que li havia imposat el jutjat de vigilància penitenciària, que el va deixar un mes sense passejades per la presó per haver gravat un missatge per a la campanya electoral del 21-D. La defensa de Sànchez demanava empara al TC perquè el missatge s’havia gravat el 3 de desembre i la prohibició de participar en campanya es va decidir el 14 de desembre. Per tant, entenien que no havia desobeït. Els magistrats, en canvi, van rebutjar el recurs considerant que era “extemporani” i presentat fora de termini. La defensa de Sànchez ha mostrat “l’estupor” per una decisió que qualifica “d’insòlita”.

La setmana passada, el Tribunal Constitucional va donar a conèixer la decisió de no admetre un recurs presentat per la defensa de Sànchez contra dues resolucions del jutjat de vigilància penitenciària de Madrid, que va imposar una sanció al pres deixant-lo sense passejades per Soto del Real durant un mes i sense possibilitat de participar en “actes recreatius comuns”. Fins ara, el TC havia pres totes les decisions que afectaven el procés per unanimitat, però en aquesta constava un vot particular signat per tres magistrats.  En la sentència del TC, aprovada per ple, els magistrats apuntaven que no havien d’entrar a valorar el fons del recurs i que el rebutjaven directament per “extemporani”. En canvi, tres dels membres del plenari van exposar la discrepància a través d’un vot particular. En el fonament més polèmic, el número 7, expressaven la disconformitat amb la resta dels magistrats per considerar que havien actuat contràriament a jurisprudència constitucional prèvia per no haver d’entrar en el fons del recurs i donar-li la raó a Sànchez. “No sembla que pugui haver-hi massa dubtes en què una conclusió com la sustentada per l’òrgan judicial que diu que una conducta del 3 de desembre pugui ser considerada desobediència a una suposada ordre judicial que estava en una resolució judicial dictada onze dies més tard”, recollia el vot particular. 

La defensa de Sànchez, però, ha rebut ara un escrit on es comunica que, en base a l’article 267,3 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), els tres jutges discrepants modifiquen el vot particular i retiren aquest punt polèmic. Afirmen que formava part d’un “projecte inicial que no responia a la voluntat dels redactors del vot”, que no va ser objecte de deliberació durant el ple i que el van signar “erròniament”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa