El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Trapero es va oferir a posar ell mateix les manilles a Puigdemont
  • CA

El Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, es va oferir per ser ell qui posés les manilles al president Carles Puigdemont, si així ho ordenava el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya o la Fiscalia. Així ho ha explicat aquest matí, en la seva declaració davant l’Audiència Nacional. La seva lletrada, Olga Tubau, li ha fet detallar com es va preparar el pla de la detenció del Govern que aquest diari va explicar ahir.

Segons el Major, el 24 d’Octubre, i amb una possible Declaració d’Independència a l’horitzó,  en una reunió al Complex Egara amb els dos altres comissaris de la Prefectura, Ferran López i Joan Carles Molinero, els va oferir ser ell qui practiqués la detenció de Puigdemont. Ho va justificar argüint que era el membre de més alt rang del cos. Tots dos li van recomanar que no ho fes i que es quedés al Complex Egara encarregat de la direcció d’un operatiu que preveien molt complexe. La detenció, si s’esqueia, la faria algun altre dels comissaris dels cos. 

Dues reunions

Trapero ha concretat com van anar les dues reunions que la Prefectura dels Mossos van mantenir amb el nucli dur del Govern el 26 i el 28 de setembre a Palau. Unes reunions que per la seva descripció van ser tenses. A la primera, hi van assistir a més de Trapero, Molinero i López, el president Carles Puigdemont i el conseller Joaquim Forn. Els van mostrar la seva “preocupació” pel que podia passar i van recriminar  que tirés endavant el referèndum. “Només complirem el que ens mani la Fiscalia”, van advertir.

Dos dies després van mantenir una segona trobada que va demanar el mateix Major. De fet, va sol·licitar que hi assistís el vicepresident Oriol Junqueras i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. La reunió es va celebrar, sense Forcadell. En aquella trobada s’hi van afegir el comissari en cap de la Comissaria General d’Informació, Manuel Castellví, i Emili Quevedo, cap de la comissaria general tècnica de Planificació i Seguretat.

A la trobada, els comissaris van remarcar que amb “2,3 milions de persones al carrer i 16.000 policies al carrer era fàcil que hi haguèssin aldarulls”, va avisar. “Vam criticar declaracions de Forn i Turull, i que havíem estat notificats el TC”, ha reblat.

Imatge del cos i del Govern

També haurien incidit en el paper i la imatge dels Mossos.”Vam al·ludir que ens havia costat molt recuperar la imatge del cos, que l’havia tinguda una mica injusta, de ser una mica repressor on cada dia sortien a la televisió per actuacions d’ordre públic”, ha expressat. “Ens va contestar que era més important la imatge del Govern que la imatge de la policia”, ha recordat.  “Ens van dir que tenien un mandat i que l’havien de tirar endavant”, ha constatat. “President, que no haguem de lamentar una desgràcia”, va avisar Trapero després de demanar-li que desconvoquès el referèndum. 

A la vista de com van anar les reunions, el Major va celebrar una nova reunió el 29 de setembre al Complex Egara, amb els comissaris López, Molinero i Quevedo. Van plantejar fer una roda de premsa sobre els “riscos” que albiraven sobretot després de la trobada a Palau el dia abans. “Al final, vam desistir i vam pensar fer un comunicat, que tampoc es va fer, cosa que ara lamento”, sentenciat. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa