El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Trapero, als comandaments: “No hem de tenir cap paper en el procés”
  • CA

Fer de policia. I punt. Aquesta era l’ordre del Major Josep Lluís Trapero als seus comandaments. Enmig del neguitós mes d’octubre i just tres dies dies deprés de la Declaració Unilateral d’Independència de pocs segons per part del president Carles Puigdemont i 14 dies abans de la DUI fallida i l’aplicació del 155. “No hem de tenir cap paper en el procés”, va sentenciar el Major en una reunió de la Prefectura el matí del 13 d’octubre de 2017 a l’aula D2.1, de l’edicifi C del Complex Egara dels Mossos. Així ho certifica l’acta de la reunió, a la que ha tingut accés El Món i que s’ha incorporat a la causa, en la que també va alertar que calia asserenar els ànims als jutges que veien amb “por” una possible Declaració Unilateral d’Independència.

A la reunió van actuar de ponents a més del Major, l’aleshores caps de la Comissaries Superiors de Coordinació Territorial i la Central, Ferran López i Joan Carles Molinero. Hi van assistir els caps i sotscaps de les comissaries generals, els caps de divisió, el portaveu dels Mossos, així com els caps del Servei d’Assessorament Jurídic de la Direcció General de la Policia, el Cap de l’Àrea Tècnica de Coordinació i Suport i el cap de l’ACOM. A l’ordre del dia, un únic punt: “explicació de la situació actual, amb motiu dels fets del 20 de setembre i del dispositiu dels Mossos d’Esquadra l’1 d’Octubre”

L’acta reflecteix la intenció del Major de mantenir el cos dels Mossos al marge de les decisions polítiques. Una decisió que, a mida que avança el seu judici, es va forjant.  De fet, la idea expressada en aquella reunió per Trapero era defensar la gestió policial dels esdeveniments amb un model propi de policia. Hem fet el que havíem de fer i el que volíem fer”, va tranquil·litzar-los. “No ens hi podem permetre que dirigeixin les nostres actuacions”, va advertir. I els va etzibar als comandaments presents a la trobada que eren els “motors” i tenien “una gran responsabilitat”.  Pel Major, la intenció de la pressió meditàtica, política i judicial contra els Mossos els havia de fer estar alerta: “Cal ser conscients del que volen, fer desparèixer el cos”. en aquesta línia aconsellava: “La por no ens pot vèncer”.

“Nosaitres no hem de tenir cap paper en el procés. Hem de tenir clar i present com podem viure determinats moments”, va assenyalar. Així va avisar que el relat instal·lat de que nosaltres no fem res, qui ho ha instal·lat, es fonamenta molt en la imatge de que els mossos no han actuat amb l’ús de la força. “Nosaltres hem de defensar la nostra actuació i el nostre operatiu, tal i com es va dissenyar i tal i com es va executar”, va reblar.

 

“Paguem la por dels jutges”

Per altra banda, Trapero al final de la reunió d’hora i mitja, també va demanar a la direcció dels Mossos d’una derivada del procés cap al cos: el malestar amb la judicatura. Cal recordar que el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús Maria Barrientos, va canviar Mossos per CNP per protegir el Palau de Justícia. A més, el Major ja estava investigat per sedició per part del Jutjat Central d’Instrucció Número tres de l’Audiència Nacional.

En aquest marc, Trapero va destacar que “calia tenir en compte que una possible Declaració Unilateral d’Independència atemoria” els jutges. Una percepció que, atès el màxim comandament dels Mossos, la causava “la incertesa del futur i com element huma que provoca por a la judicatura”. Un conjunt de sentiments, que segons Trapero, “condiciona les seves actuacions i que, en part, nosaltres paguem”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa