El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Traduccions equivocades del català al castellà, prova de càrrec contra Trapero
  • CA

Ha tornat a passar. Igual que durant el judici del procés al Tribunal Suprem. La Fiscalia fa passar bou per bèstia grossa en els documents escrits en català i aportats a la causa. Documents dels que es fa una interpretació agosarada en la seva traducció d’aficionat al castellà i que canvia, i de quina manera, el sentit de les paraules. Aquest matí, en la declaració del Major Josep Lluís Trapero en un judici per rebel·lió, s’ha constatat en dues ocasions. Una de les quals ja es va viure amb Manuel Marchena de president del Tribunal.

 

Concretament, en un informe dels Mossos on s’hi llegeix l’expressió “el Primer d’Octubre s’ha de celebrar el referèndum”. El Fiscal, Miguel Ángel Carballo, l’encarregat de l’interrogatori ha tirat pel dret i l’ha traduit com a “se tiene”, en el seu format imperatiu. La lletrada del Major, Olga Tubau, ha demanat la paraula per aclarir les ínfules interpretatives del fiscal.

 

Tubau ha recordat que aquesta expressió va ser objecte d’una extraordinària pericial filològica al Suprem. Allà va quedar clar que aquell  “s’ha de celebrar”, s’havia de traduir no com un imperatiu sinó com una prospecció de futur. Una mena d’“està previst”.La magistrada presidenta de la Sala li ha fet cas.

 

 

Però anteriorment, n’hi ha hagut una que ha estat el mateix Trapero qui ha fet de Virgili. Ha estat quan el Fiscal es referia a una cadena de mails del 25 de setembre sobre una trobada de Mossos amb la Fiscalia provincial de Lleida. En aquests mails, als que ha tingut accés El Món, tant López com Trapero comencen expressant que “Ja tenen pistes sobre la instrucció de la Fiscalia”. Carballo ho ha traduit de viva veu amb un “Ja… tenemos pistas!”. com una interjecció de riure– com ho defineix la Reial Acadèmia de la Llengua Espanyola. Trapero l’ha corregit: “Ja en català és ya en castellà”. “És ja tenim pistes i no Ha, ja tenim pistes”. El Fiscal no ha quedat convençut.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa