El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tots els consellers d’ERC i PDeCAT van optar per la suspensió de la DUI
  • CA

 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no va anar sol al Parlament amb la proposta de suspendre la Declaració d’Independència. El president va assitir a la reunió amb la CUP i JxSí amb gairebé tot el Govern al darrere. Només la consellera Clara Ponsatí va defensar la posició de declarar unilateralment la independència de Catalunya al Parlament, seguint el mandat sorgit de l’1 d’Octubre i tal i com marcava la Llei del Referèndum. 

  

 

 

Segons ha pogut saber El Món, durant la reunió setmanal del consell executiu, i després de quatre dies d’intenses reunions, va demanar als consellers que es posicionesin sobre dues opcions. En primer terme, si declarar la independència de manera unilateral o bé, declarar-la i suspendre-la per intentar un marc de mediació internacional. 

 

Tots els consellers es van posicionar a favor de la suspensió, llevat de la titular d’Ensenyament que va defensar a capa i espasa tirar pel dret i assumir les conseqüències d’una DUI malgrat que no es comptava amb cap suport institucional explícit si Puigdemont feia el pas. 

Amb el suport del Govern, Puigdemont va plantejar la proposta a la CUp i a JxSí una hora abans de la celebració del ple. La CUP no va amagar el seu malestar així com alguna diputada d’ERC. De fet, Marta Rovira, secretària general dels republicans i portaveu dels ‘junteros’, va arribar a amenaçar amb la dimissió per mostrar el seu desacord amb la proposta de suspendre la declaració i després firmar una virtual declaració d’independència. 

 

La CUP va arrufar el nas, però finalment, hi va fer costat. ERC va comprar la proposta de Puigdemont i divendres la seva direcció va argüir el suport a la suspensió. Marta Pascal com a responsable del PDeCAT va donar suport al president. De fet, Pascal va assegurar als quadres del partit que tancava files amb Puigdemont per tal de reforçar la seva figura i catalitzar el partit en l’objectiu d’assolir la mediació per fer efectiva una futura Declaració d’Independència, però advertint també que no es deixarien enredar amb una oferta de reforma constitucional o propostes falses de diàleg.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa