Després de la reunió d’ahir del president de la Generalitat, Artur Mas, amb el president de l’executiu espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, avui s’han succeït reaccions contràries al permís de l’Estat per la nova emissió de deute català.

La secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha demanat a Zapatero, que expliqui per què ara tots els espanyols han de pagar el “malbaratament” del tripartit de Catalunya, “liderat pel PSOE”. El seu company de partit, el batlle de Madrid, Alberto Ruiz-Gallrdon, ha assegurat que l’autorització que s’ha donat a Catalunya és “una discriminació clara” als madrilenys.

Des de Navarra, el president del govern regional, Miguel Sanz, ha criticat que els qui “s’han extralimitat” en matèria del dèficit establert “no poden ara tenir el favor de l’Administració”. El seu homòleg a La Rioja, Pedro Sanz, ha dit que el govern espanyol “petoneja alguns mentre maltracta als altres”. El conseller d’Economia i Hisenda de Canàries, Jorge Rodríguez, ha qualificat d'”aixecada de camisa” el principi d’acord entre ambdós governs.

El president del Castella-la Manxa, el socialista José María Barreda, ha avisat al Govern que no accepta ni acceptarà “un tracte discriminatori”.

Homs diu que són paraules de manca de “maduresa democràtica”

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha respost l’allau de crítiques. “Aquestes crítiques no ens venen de nou quan a Catalunya demana que se li paga allò que se li deu”, ha respost. “Lamentem aquestes reaccions institucionals”, ha assegurat, “només hem demanat allò que se’ns deu per llei espanyola”. Segons Homs aquestes paraules són fruit d’una manca de “maduresa democràtica”.

Salgado diu, però, que permetrà a la resta de comunitats refinançar el deute

El govern espanyol ha hagut de sortir al pas a totes les crítiques rebudes pel suposat tracte de favor a Catalunya. Ho ha fet a través d’una nota de premsa, en què l’executiu de Zapatero assegura que totes les comunitats que ho vulguin podran refinançar el seu deute. El text afegeix que Catalunya rep el mateix tracte que la resta de les comunitats en relació amb les autoritzacions d’endeutament. La nota precisa que, com les altres comunitats, Catalunya haurà de complir l’objectiu de dèficit de l’1,3% del PIB aquest 2011. Abans, durant la sessió de control al Senat, la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, ja havia defensat que totes les comunitats autònomes podran refinançar el seu deute si compleixen l’acord

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa