El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Toscano (PSOE): “La figura de Sánchez tornarà a ressorgir amb més força que abans”
  • CA

Francisco Toscano és l’alcalde de Dos Hermanas, una ciutat de Sevilla amb més de 130.000 habitants. Toscano, que governa amb majoria absoluta des de 1983, és una de les persones més fidels a Pedro Sánchez. De fet, el també expresident de la Federació Andalusa de Municipis i Províncies (FAMP) va ser un dels grans suports que va tenir Sánchez per arribar a la secretaria general.

Per aquest motiu, la ciutat va aprovar el passat 13 d’octubre una resolució que instava a la gestora del PSOE a sotmetre a una consulta no vinculant els acords de governabilitat i a convocar un congrés extraordinari aquest mateix any. En aquesta entrevista, l’alcalde, molt crític amb Susana Díaz, explica que en aquests moments “l’abstenció o el ‘No’ és secundari després del que ha passat al partit. Per mi és molt més important que la militància tingui veu i vot”. 
 
 
Toscano també considera que la presidenta andalusa sortirà molt debilitada d’aquesta situació. “Ésta en una situació compromesa i dèbil”, ha afirmat. Sobre el paper de Pedro Sánchez després del Comitè Federal, el batlle està convençut que “la figura de l’exsecretari general tornarà a ressorgir amb més força que abans”.

Vostè ha estat una de les persones més lleials amb l’exsecretari general del PSOE.

 

Sí. Pedro Sánchez és una persona molt preparada. El temps ha posat de manifest que és una persona sòlida i solvent. El vaig conèixer fa bastant temps i em vaig posicionar a favor seu perquè era un home que tenia talent, no perquè fos el rival d’Eduardo Madina, el candidat de Díaz.

 

Fa temps que vostè deia que Sánchez duraria poc en el càrrec, oi?

 

Ell era conscient que era el primer secretari general que arribava amb un procediment nou, per l’elecció dels militants. Se li va ocórrer a Alfredo Pérez Rubalcaba per frenar les aspiracions de Susana Díaz, que volia ser secretaria general per aclamació. Sánchez sabia que havia de cohabitar amb l’estructura del partit, i va intentar ser lleial amb ells. Nosaltres ja vèiem que tenia poques possibilitats i que se’l volien treure del mig.

 

Va definir la dimissió de Sánchez de “cop encobert” d’una Susana Díaz “experta en carregar-se executives”.

 

Sí… És un procediment habitual en ella però aquesta vegada li ha estat més difícil. Ho ha practicat a les joventuts socialistes, a la direcció d’Almeria i també a la de Sevilla. Normalment aquestes pràctiques li han sortit bé, però aquesta vegada no ha estat així.

 

Francisco Toscano | Youtube
 

En quina situació ha quedat Susana Díaz?

 

En una situació compromesa i dèbil. El gran problema que té el partit és que s’ha tret de sobre una persona que ens estava representant bé. Tot i això, crec que la figura de Sánchez pot tornar a ressorgir amb més força que abans perquè serà reclamat per la majoria de militants. Díaz sortirà molt debilitada d’aquesta situació.

 

Creu que té més possibilitats d’agafar les regnes del partit Pedro Sánchez que no pas Susana Díaz?

 

Sí. En aquests moments l’abstenció o el no és secundari després del que ha passat al partit. Per a mi és molt més important que la militància tingui veu i vot. És important recuperar aquesta opció democràtica. Jo comparteixo el que diu Odón Elorza, que davant l’anomalia i la deslegitimació que estem vivint cadascú ha de votar el que cregui.

 

Per això demanen la convocatòria d’un congrés com més aviat millor?

 

Sí. Necessitem un congrés extraordinari per sortir del procés d’interinitat en el qual estem actualment.

 

Creu que quan se celebri aquest congrés, canviaran les coses al PSOE?

 

Estic convençut. He vist a Pedro Sánchez amb molta força després de tornar del viatge als EUA. Necessitava sortir del focus mediàtic.

 

Ha de ser Pedro Sánchez el que s’hauria de presentar?

 

Sí, ha de ser ell. No volem ni còpies ni succedanis…

 

El PSOE de Dos Hermanas no és l’únic municipi de Sevilla que no està a favor de Díaz…

 

Exacte. Que l’agrupació de Dos Hermanas votes a favor de la resolució, no és notícia. Però sí que ho és el cas d’Alcalá de Guadaíra, ja que la seva executiva està liderada per un director general de la Junta d’Andalusia, Rafael Chacón, afí a Susana Díaz. També ho ha fet l’agrupació Sur de Sevilla tot i que va haver-hi un desembarcament de les estructures del partit perquè ningú es desviés de la veu oficial.

 

Ha signat el document que promou l’alcalde de Jun, José Antonio Rodríguez?

 

No l’he firmat físicament, però sí li he donat el meu suport. Estàvem esperant que Sánchez arribés perquè no poguessin dir si les firmes eren certes o no. S’ha de fer una feina de seguiment i documentació per assegurar-nos que les firmes són vàlides i no es podran refutar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa