Torrent planteja un ple específic després de la sentència i defensa el dret a debatre sense censura

El president del Parlament creu que caldrà una mobilització "persistent" però sense perjudicar les condicions de vida dels catalans

El president del Parlament, Roger Torrent, va plantejar la celebració d'un ple específic com a reacció de la sentència del Suprem sobre l'1-O, on el president de la Generalitat també pugui intervenir. Va assegurar que defensarà el dret a debatre sense censura. "Jo defensaré els drets fonamentals dels diputats, no perquè això suposi una desobediència, sinó perquè em sembla que no tinc alternativa", va dir en una entrevista a TV3, on va insistir que al Parlament "s'ha de poder parlar de tot, no només d'allò que agradi al govern espanyol". "No podem convertir la mesa en un òrgan censor i un tribunal constitucional en miniatura. No podem censurar la capacitat legislativa dels grups", va reblar. Al seu parer, caldrà també una mobilització "persistent" al carrer, però va opinar que no ha de perjudicar les condicions de vida dels catalans.

"No podem acceptar que la censura entri per la porta", va dir Torrent després de rebre un requeriment del Tribunal Constitucional. El president del Parlament va plantejar un ple específic on es votaran resolucions, i va defensar que la cambra no pot limitar el debat. Aquesta serà una part de la reacció a la sentència, va dir Torrent, però també seran importants les mobilitzacions socials al carrer, que hauran de ser "persistents", perquè "la repressió ha vingut per quedar-se". "El que viurem la setmana que ve no seran unes hores, no podem cansar-nos", va subratllar. En preguntar-li per les aturades de país o les declaracions de Toni Comín on posava sobre la taula perjudicar l'economia, Torrent va opinar que totes les mobilitzacions han de ser cíviques i han de servir "per millorar les condicions de vida dels ciutadans, no per empitjorar-les".

 

Torrent va considerar que "en un país on hi hagués una radicalitat democràtica de veritat", el cap de la Guàrdia Civil a Catalunya hauria d'haver estat destituït immediatament pel discurs "polític" que va fer aquesta setmana. "És molt perillós. S'imagina a Alemanya un cos militar fent opinions polítiques? Dient: 'Ho tornarem a fer'. Fer què? Apallissar la gent? Entrar de matinada a les cases? Entrar en impremtes i mitjans?", va preguntar. El president del Parlament va concloure que això és "inimaginable" a l'Europa del segle XXI, però està passant a l'Estat i és una mostra de la seva "deriva autoritària". D'altra banda, va opinar que aquesta legislatura "difícilment podrà continuar, almenys en les actuals circumstàncies", sense nous pressupostos. També ha recordat la seva proposta de fer un govern de concentració com a reacció a la sentència.

En preguntar-li per l'actuació dels Mossos d'Esquadra aquesta setmana en dos desnonaments a Barcelona, va indicar que "si hi ha un comportament de la policia desproporcionat s'ha de donar explicacions i depurar responsabilitats si cal".

 

Comentaris