El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torrent: “No és lògic que no hi hagi igualtat efectiva de gènere al Parlament”
  • CA
La bancada independentista al Parlament | Jordi Borràs

 

El 42,2% dels escons són ocupats per dones en la composició actual del Parlament de Catalunya, un percentatge que està per sota del 51% que representen les dones a la societat. Però l’any 1980 només el 5,4% (7 de 135) eren dones. “Hi ha hagut una evolució, però no és suficient, no és lògic que en ple segle XXI la foto dels escons no sigui la mateixa que la de la societat”, ha reconegut el president del Parlament, Roger Torrent, en la seva intervenció per inaugurar la jornada Parlaments amb perspectiva de gènere per a garantir la igualtat efectiva de dones i homes”, que dóna el tret de sortida a l’elaboració d’una diagnosi de la situació de les dones i els homes al Parlament que culminarà en un pla d’igualtat.

 

Torrent, però, ha anat més enllà de l’ocupació d’escons i ha reconegut que també és “anòmala” la presència efectiva de les dones en la presa de decisió. De la Mesa del Parlament, de 7 membres, només 1 és una diputada. “Una foto que no representa en absolut allò que volem ser, però és un símptoma del desequilibri entre la presència formal i la presència efectiva de les diputades a la cambra. No és lògic que no hi hagi igualtat efectiva de gènere al Parlament”, ha conclòs.

 

De fet, el Parlament va aprovar la llei d’igualtat efectiva entre dones i homes, “una fita important en matèria legislativa, una declaració d’intencions política del Parlament que té una voluntat efectiva de canviar la societat a través de les lleis”, ha explicat el president de la cambra. Torrent també ha reivindicat que “des de dins del Parlament podem enviar un missatge clar a la societat, a més de legislar”, i en aquest sentit ha anunciat que està prevista una reforma del reglament de la cambra per garantir aquesta igualtat. Finalment, ha recordat “totes les mesures que va impulsar la presidenta Forcadell per conciliar la vida laboral i familiar“, i ha assegurat que “la feina que encetem avui, no s’entendria sense la feina de la presidenta durant la legislatura passada”.

 

El Parlament ha acordat impulsar l’elaboració d’un pla d’igualtat de dones i homes a la institució, una experiència pionera que es posa en marxa amb una jornada de treball amb experts internacionals en la matèria. El pla d’igualtat ha de servir per elaborar una diagnosi de la situació de les dones i els homes al Parlament, tant pel que fa als representants electes com al personal que hi treballa, de la qual sortirà un pla d’accions amb mesures i objectius estratègics per avançar en la igualtat efectiva.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa