El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torrent diu que l’anul·lació de la reprovació a la monarquia vulnera “la llibertat del Parlament”
  • CA

El president del Parlament, Roger Torrent, considera que la resolució que anul·la la reprovació del Parlament a la monarquia i al discurs de Felip VI del 3 d’octubre de 2017 “no té cap sentit jurídic”. Torrent ho ha dit en una visita al vaixell Astral de la ONG Open Arms al Port de Badalona, on ha lamentat que el TC posi “per sobre de tot el sentit d’Estat i la monarquia” vulnerant “la llibertat del Parlament de Catalunya”. Assegura que la cambra catalana ha de poder expressar les seves opinions “sense restriccions ni censures” i adverteix que el compromís de l’ens “no desapareixerà per més sentències que hi hagi”.

Roger Torrent ha recordat que el 80% dels catalans comparteix els valors republicans i no vol viure en una monarquia i ha alertat que “això no canviarà per cap resolució de cap tribunal”. En aquesta línia ha lamentat que s’estigui tornant a caure en “l’error de pensar que qüestions de naturalesa política poden resoldre’s als tribunals”. Torrent també ha considerat que el fet que el TC anul·li una decisió política d’un parlament suposa una “amenaça” per l’autonomia parlamentaria perquè la cambra catalana “ha de poder expressar les opinions polítiques que vulgui sense cap restricció i sense que ningú ho censuri”. 

En concret, el TC anul·la l’apartat c, que rebutjava i condemnava el posicionament del rei, “la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials l’1 d’octubre del 2017”. L’alt tribunal també troba inconstitucional l’últim apartat, el que “referma el compromís amb els valors republicans i aposta per l’abolició d’una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa