El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra: “Si ens sentim hereus del Govern que va posar les urnes, haurem de posar-les”
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha obert un nou front al Govern, després que durant la seva compareixença al Parlament per valorar la situació política a Catalunya derivada de la sentència del Suprem hagi anunciat que es planteja fer possible l’exercici d’autodeterminació i la independència de Catalunya durant aquesta legislatura, és a dir, tornar a posar les urnes. Un full de ruta que ERC s’ha apressat a dir que no és consensuat i que “no és el moment de posar dates, sinó de treballar en els consensos, és aquí on ERC està”. Aquest és el segon punt de fricció en pocs dies a l’executiu de JxCAT i ERC, ja dividit pel paper del conseller d’Interior, Miquel Buch, arran de les càrregues dels mossos en les diferents manifestacions de rebuig a la sentència.

[r:2]

A l’hemicicle, el president Quim Torra ha apuntat que el moviment del Procés Constituent, que lidera l’exdiputat de JxSí Lluís Llach, i l’acció internacional, seran els dos pilars del full de ruta que planteja. I ha estat en una entrevista a TV3 emesa en directe des del Palau de la Generalitat que el president ha insistit, malgrat que el soci de Govern se n’ha desmarcat, que Torra ha reforçat la idea de tornar a votar sobre la independència: “Si ens sentim hereus del Govern que va posar les urnes, doncs haurem de posar les urnes. El meu deure com a president de la Generalitat, sobretot davant del punt d’inflexió que suposa la sentència, és fer una proposta al poble de Catalunya, que s’està mobilitzant”. “Cada dret negat ha de ser tornat a exercir. Seguiré parlant d’autodeterminació amb les conseqüències que això impliqui”, ha assegurat el president.

El president del grup d'ERC al Parlament, Sergi Sabrià

El president del grup d’ERC al Parlament, Sergi Sabrià

Preguntat sobre el fet que el seu soci de Govern no comparteixi d’entrada aquesta estratègia, Torra ha admès que la proposta s’haurà de debatre amb ERC i la CUP, però ha remarcat que també s’ha d’obrir a la ciutadania i a les entitats que vulguin debatre la proposta. Ara bé, Torra ha expressat sorpresa pel fet que ERC digui que no coneixia la seva proposta de tornar a posar les urnes perquè “ho he comentat infinitat de vegades en diverses reunions”. 

[r:1]

“Jo veig la gent a les places del país clamant que ‘ho tornarem a fer’, aquesta serà la lluita. El poble de Catalunya està disposat a seguir avançant per exercir el dret d’autodeterminació? Jo crec que sí, i la meva posició és tornar-ho a fer, però és evident que caldrà consensuar-ho entre tots”, ha dit el president Torra. En aquest sentit, que creu que “ara el que menys necessitem és unes eleccions, perquè ara és el moment de reforçar les institucions. Ningú no m’ha dit el contrari”, ha expressat, en ser preguntat si ERC no pressiona per convocar eleccions autonòmiques.

El president Torra, però, ha insistit que no tanca la porta al diàleg, però s’ha mostrat conscient que Madrid no envia senyals de voler asseure’s a parlar: “El PSOE no té cap proposta per a Catalunya, malgrat que és el problema més greu que té l’Estat, i malgrat ser conscient que sense Catalunya és impossible governar Espanya”. Torra ha reconegut que “esperava un wathsapp de Pedro Sánchez en què em digués que lamenta la sentència, però no l’he rebut de ningú del PSOE”. I s’ha preguntat “en què s’ha diferenciat la presidència de Sánchez de la de Rajoy pel que fa als nostres companys presos i preses? En res”.

Barricada a Barcelona en una quarta nit de protestes

Barricada a Barcelona en una quarta nit de protestes

Preguntat pels aldarulls de les protestes contra la sentència i l’actuació dels mossos, amb fortes càrregues policials, Torra ha reiterat, com ha fet en seu parlamentària, que “jo estic al costat dels Mossos, que és la policia que ens permet viure a tots amb seguretat. Dit això, la policia de Catalunya té ara una doble missió, seguir mantenint la seguretat al país, però també ha de garantir el dret a la protesta. Certament, hem vist imatges que no ens han agradat, i estic segur que en els casos en què els protocols s’hagin vulnerat s’investigarà i es prendran les mesures que calgui”. I demanat per si la seva relació amb el conseller Miquel Buch s’ha deteriorat, Quim Torra ha explicat que “tinc la mateixa confiança en el conseller Buch que en la resta de consellers”. Aquest és un Govern de coalició en el qual em sento molt a gust”.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa