El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra proposa un referèndum acordat i l’amnistia per superar el conflicte
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha celebrat el diàleg “serè i cordial” que ha mantingut aquest dijous al Palau de la Generalitat amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i li ha proposat “un referèndum vàlidament acordat i la fi de la repressió”. Tot i així, Torra ha reconegut la distància que encara separa els dos executius pel que fa a la solució del conflicte: “Nosaltres sabem què anem a defensar, encara avui no sabem quina és la proposta del govern espanyol”.

[r:1]

Torra ha dit que davant aques procés cal “no crear expectatives falses i no fer predre temps a ningú” i que la mesa haurà d’“abordar els problemes reals de fons”. El president de la Generalitat ha traslladat a Sánchez que a Catalunya hi ha una majoria independentista al Parlament, entitats i un Consell per la República que buscquen abordar l’arrel del conflicte a partir de “l’exercici del dret a l’autodetermianció”, a través del referèndum internacionalment acceptat i l’amnistia per als presos polítics.

[r:2]

Segons la versió de Torra, el govern espanyol no ha volgut acceptar la proposta d’exercir el dret a l’autodeterminació perquè la tesi que defensa és la de l’autogovern “dins de la Constitució”. Sobre l’amnistia Torra ha assenyalat que “no he tingut resposta sobre la fi de la repressió”.

La voluntat popular “per damunt de tot”

“He intentat ser molt clar amb Sánchez”, ha insistit Torra, tot assegurant que li ha explicat al president espanyol que el catalanisme sempre ha buscat la bilateralitat amb l’Estat. Al mateix temps, el president li ha expressat la voluntat dels catalans de “ser reconeguts com un subjecte polític que prenem decisions per nosaltres mateixos i que, en definitiva, el que hem fet els catalans és posar per damunt de tot el respecte absolut a la voluntat popular”.

Torra ha mostra la disposició del Govern de treballar en la mesa de diàleg. Ara dos equips tècnics hauran de treballar per preparar-la (establir el contingut, el format i el calendari de la primera reunió) i ha quedat clar que el lideratge l’exerciran els dos presidents. El president ha insistit en què després de la reunió segueix “pendent de saber” si es produeix “un canvi de cicle” en les relacions entre Govern i Moncloa. El que sí ha deixat clar Torra és que de la trobada no n’ha tret el que li hagués agradat: “M’hagués agradat saber el punt de partida del govern d’Espanya per la mesa de diàleg”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa