Torra proposa fer efectiva la independència aquesta legislatura

Assegura que "no accepta la sentència de la ignomínia" i es planteja treballar per fer possible un referèndum el més aviat possible

Rumb a la república independent. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat aquest dijous al Parlament que en el marc d'aquesta legislatura es planteja fer possible l'exercici d'autordeterminació i la independència de Catalunya. En el marc de la seva compareixença per avaluar la sentència del Tribunal Suprem, Torra ha dit que no accepta la resolució i que, malgrat totes les advertències del Tribunal Constitucional, seguirà promovent “totes les iniciatives que cregui convenient sobre el dret a l’autodeterminació de Catalunya" perquè "no ens podem permetre ni un pas enrere”.

Per arribar a la proclamació de la República, Torra ha parlat de la via internacional i "dues eines". El president ha dit que "ens cal seguir la via de la internacionalització" que recau en el Consell per la República de Carles Puigdemont. "És una entitat valuosíssima i el seu paper ha de ser cabdal", ha remarcat.

Torra també s'ha referit a dues eines a l'interior del país com són el Debat Constituent com un "motor fonamental" i "un pressupost que sigui palanca de canvi social". El president ha avançat que a la primavera ja hi haurà una proposta de constitució republicana i ha animat la ciutadania a participar-hi. Així mateix, també ha anunciat que treballarà per exigir l'amnistia dels presos polítics seguint "l'acord nacional" que la "majoria absoluta" va aprovar en una resolució del darrer Debat de Política General, que el Tribunal Constitucional espanyol va anul·lar.

Sobre la condemna d'un segle de presóa a líders independentistes ha sentenciat: “No acceptem la sentència de la ignomínia, la rebutgem perquè no s’ha condemnat tan sols als líders independentistes, s’ha condemnat la democràcia i els dos milions de persones que van participar en el referèndum de l’1-O”. El president creu que la resolució del Suprem és “un atac directe a l’exercici dels drets fonamentals de les persones” i “el cop a la democràcia més important que ha tingut lloc des del 1978”.

 

Torra ha avista que cada dret negat “haurà de tornar a ser exercit” perquè “si ens condemnen per posar urnes, la resposta és clara, s’hauran de tornar a posar urnes per l’autodeterminació”. Així doncs, el president ha apel·lat a “encarar el conflicte parlant i donant veu a la ciutadania perquè ni la unitat d’Espanya ni la independència pot servir d’excusa per vulnerar els drets de la població i els seus representants polítics”.

Més informació
 

Comentaris