Torra passa a l’ofensiva: "Que ningú compti amb mi per convertir l’1-O en un record melancòlic"

El president planteja a l'independentisme una entesa per fer una "ruptura democràtica" i ni nomena el terme "eleccions"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha tornat a la Universitat Catalana d’Estiu per segon any consecutiu. Amb motiu de la cloenda dels 50 anys de la UCE, Torra ha volgut encarar la tornada a la política després de la minipausa de l’estiu. Un discurs d’aquest matí que és la primera part d’un segon discurs a Madrid, el proper 5 de setembre. Torra ha encetat el curs polític amb una conferència, fent autocrítica “constructiva” i explicant les primeres bases del que considera l’estratègia republicana en els propers mesos. “Recuperar la iniciativa” i les “dinàmiques guanyadores” han estat les divises sota el paraigua del que ha batejat com a "confrontació democràtica".  Ni una sola menció a unes hipotètiques eleccions tot i el "no" a qualsevol proposta de l'Estat espanyol que no inclogui el dret a l'autodeterminació de Catalunya. 

 

Torra ha volgut recuperar la iniciativa passant a l'ofensiva. "Si tenim la pilota nosaltres, no la tenen ells", ha aconsellat. "No cal esperar cap sentència ni a cap euroordre, ni a cap moviment de l’adversari: polítics, partits, entitats i ciutadania, entre tots podem recobrar aquell projecte que han intentat d’enterrar i que ha de tornar a rebrotar més fort i més esplendorós que mai", ha alenat per animar la unitat.

 

Tota una filosofia política per entomar un període marcat per la sentència del judici al procés que ha definit com “el tret de sortida per una nova fase marcada pel debat constituent”. “De la restitució a la constitució, són els compromisos de la meva investidura, el retorn del president Carles Puigdemont i el debat constituent de la constitució”, ha reblat. Per això, ha criticat els que aposten per un “gir autonomista” i ha advertit que és president no per gestionar una autonomia “sinó per acabar la feina del president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras”. Per això, planteja una “agenda de ruptura democràtica” amb deu eines. En resum: “Que ningú compti amb mi per convertir l’1-O en un record melancòlic”. Així Torra ha canviat els plans: superar la repressió, no cal esperar la sentència, i recuperar la iniciativa tot en el marc de la desobediència. La "confrontació democràtica", la nova arma. 

 

Les deu eines per “l’agenda de ruptura i de confrontació democràtica”

 

Per Torra, cal marcar la nova agenda amb deu eines. En primer terme, “prendre la iniciativa i no jugar a la defensiva”. En segon lloc, “ser constructius”. Com a tercer element, la “unitat”. “Arriscar per guanyar”, com a quart element. “Recuperar la confiança i desobeir lleis injustes”. Combatre el llenguatge demofòbic de l’Estat, la “generositat i solidaritat” entre els representants independentostes. “Debatre i avançar” i prendre la sentència “que sempre que facin caure algú de nosaltres, n’hi haurà mil disposats a prendre el relleu”. “Així és com la sentència serà la seva condemna; no pas la nostra ni la dels nostres companys”, ha conclòs.

 

Res d'eleccions

En el marc de la unitat independentista, Torra també ha fugit sobre unes virtuals eleccions. De fet, ni les ha anomenades. Ara bé, amb una altra afirmació si que les ha descartades. En aquesta línia ha anunciat que "cal que les famílies de l’independentisme ens posem d’acord per desbloquejar la situació, establir aquesta agenda de ruptura democràtica i donar l’estabilitat al Govern i a la majoria parlamentària per poder encarar aquest tram cap a fer realitat la República". "En aquest sentit, i com demana la CUP, estem d’acord que cal tenir un pressupost que sigui el motor del canvi republicà", ha albirat per aclarir que no entra en els seus plans convocar eleccions. 

2019 08 20QuimTorra 0020

Quim Torra, amb Josep Manel Ximenis, impulsor de les consultes d'Arenys a l'acte de la UCE

 

 

D’Arenys a la Constitució

 

Torra ha reclamat a l’independentisme unitat davant la “nova fase cap a la consecució de la República”. Així ha encetat el seu discurs recordant els 10 anys de la consulta sobiranista d’Arenys de Munt. Una fita que, atès el president, és una mostra del canvi de l’independentisme que va passar “de la protesta a la proposta”.  En aquesta línia considera que la consulta del 13 de setembre de 2009 l’independentisme és va identificar un “projecte i una ambició”. “És un projecte per guanyar, és una conquesta i no un regal”, ha remarcat. Una idea que segons Torra va convertir “l’independentisme en un moviment fort i atractiu per moltes capes socials”. “Només tindrem allò que sapiguem guanyar-nos”, ha exclamat tot recordant Pompeu Fabra.

2019 08 20QuimTorra 0015

Torra aplaudeix els participants de la UCE després de la seva conferència

 

“No hem avançat com hauríem d’haver avançat, ens ha faltat iniciativa i projecte, per això, reclamo al país iniciativa, un projecte conscient, madur i determinat cap a la República catalana”, ha insistit. Segons Torra,  “cal enmig de la repressió ser capaços de continuar caminant”. “És una etapa nova i posar-se en marxa tots una altra vegada, superar l’etapa defensiva perquè tenim un deure pendent entre nosaltres, la responsabilitat cívica i democràtica de tornar-ho a fer”. Un camí que, pel president, necessita “recuperar la iniciativa, amb un programa solvent i sòlid, que aporti solucions”. “No podem quedar paralitzats per l’efecte de la repressió no amb les competències autonòmiques”, ha remarcat. Una situació per la que exigeix “unitat”.

 

 

En aquesta línia, ha emfatitzat que “l’autonomisme és una opció legítima”, per deixar clar que “no” és la seva. “No sóc un president per gestionar l’autonomia, sinó per acabar la feina del president Puigdemont i del vicepresident Junqueras, aquest és el meu mandat; que ningú compti amb mi per convertir l’1-O en un record melancòlic” que ha definit com a “moment fundacional de la República catalana”.

 

Arriscar

 

Torra ha plantejat la situació política en termes de risc. En línia amb el refrany qui no arrisca no pisca ha avançat que “ens caldrà arriscar i molt per tal que el projecte indepedentista arribi a bon port”.  “Arriscar vol dir acceptar la confrontació pacífica per la defensa dels drets”, ha avisat. En aquesta línia, ha recalcat que Pedro Sánchez ha mostrat un “menyspreu als partits independentistes, l’oblit de Catalunya en els seus discurs”. Un posicionament que Torra demana “com independentistes i republicans” de respondre a dir no als pressupostos, a la seva investidura  i a “tota proposta que no inclogui l’autodeterminació”.

No cal esperar cap sentència ni a cap euroordre, ni a cap moviment de l’adversari. Polítics, partits, entitats i ciutadania, entre tots podem recobrar aquell projecte que han intentat d’enterrar i que ha de tornar a rebrotar més fort i més esplendorós que mai.

 

Torra ha assenyalat que “no es poden aprovar més resolucions al Parlament”. Per aquest motiu, demana obrir aquesta nova fase que serà “el tret de sortida per a la fase final del procés d’independència de Catalunya”. Una fase en la que, segons Torra, tindrà un paper fonamental el Debat Constituent. “De la restitució a la constitució va ser el meu compromís d’investidura”, ha recordat.

 

 

 

Comentaris