El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra: “No tinc la possibilitat d’obrir les presons”
  • CA

El president Quim Torra ha descartat aquest dimarts “obrir les presons” des del Govern i ha advertit que no utilitzarà els presos com a “moneda de canvi” en les negociacions amb el govern espanyol. En una roda de premsa per a la premsa internacional amb motiu de la Diada, Torra ha insistit que “si no hi ha una sentència absolutòria” prendrà “les decisions necessàries” en coordinació amb el Parlament de Catalunya però ha admès que no té “la possibilitat” d’alliberar els presos. L’objectiu, ha matisat el conseller d’Acció Exterior, Ernest Maragall, és que sigui la justícia la que “recuperi el sentit” i “prengui les decisions necessàries” per alliberar els presos. “No tinc la possibilitat d’obrir les presons, el que he dit és que no acceptaré les sentències. Apel·lo a les consciències dels ciutadans lliures del país perquè no les acceptin, tampoc, perquè votar mai pot ser delicte“, ha remarcat Torra. 

 

Torra ha remarcat que no utilitzarà els presos com a “moneda de canvi” perquè així mateix li van demanar ells. “Em van demanar no ser inclosos a les negociacions, que fos lliure, i crec que és obvi”, ha dit. Aquest dimarts, el vicepresident Pere Aragonès ha dit que “una de les condicions per al diàleg” amb l’Estat és la llibertat dels presos independentistes. “Hem expressat el nostre compromís de respecte a les nostres institucions i dignitat, i això inclou la renúncia a obrir les presons“, ha dit, per la seva banda, Maragall, que també ha demanat una absolució.

 

“No és una Diada normal”

 

El president de la Generalitat ha destacat que aquesta “no és una Diada normal” i que la manifestació “enviarà el missatge que no tenim por”. “Prou d’amenaces, parlem, asseguem-nos, negociem“, ha remarcat el president. Torra ha dit que els membres del seu govern no contemplen “ni exilis ni presons” perquè si els “passés pel cap significaria que part del que pretén l’Estat espanyol té efecte”. “Vivim sota amenaces permanents“, ha lamentat, criticant que “per parlar i defensar les idees” ja hi hagi “alguns” que vulgui aplicar el 155. 

 

Preguntat sobre si la celebració de l’1-O havia “valgut la pena”, Torra ha defensat que sí. “Va valdre la pena, sempre val la pena lluitar per la llibertat. Els pobles que lluiten per la seva llibertat ho intenten una vegada i una altra“, ha dit. Segons el president, el referèndum “ha servit, un any després” per “reforçar el moviment independentista català i la idea de la causa justa de la independència” amb un “gran consens”. 

 

Torra ha admès, però, que hi va haver “errors” durant l’1-O i les setmanes posteriors. En concret, ha lamentat una “falta de confiança, o unes desconfiances dins del govern” que van perjudicar la “necessària unitat d’acció”, i ha indicat que es va pensar que “la violència que va exercitar l’Estat espanyol no era previsible” i això va generar “desconcert”. “Tot això són lliçons que hem d’aprendre”, ha dit. 

 

“Independentisme màgic”

 

El president també s’ha referit a les declaracions del diputat d’ERC, Gabriel Rufián, que va parlar de punxar “bombolles d’independentisme màgic“. “Jo no m’he sentit al·ludit, no crec que es referís a mi ni a cap de les tesis del govern”, ha valorat. “No considero que defensi una tesi d’independentisme màgic, sinó pragmàtic“, ha remarcat. El president de la Generalitat ha negat que l’independentisme estigui dividit, afirmant que el moviment “sempre ha estat molt plural i amb molts accents”.

 

Torra ha dit que després de la fase de “restitució” ara s’obre una segona fase de “procés constituent” cap a la República, on espera un rol important del Consell de la República a Waterloo. El president ha reiterat, però, que la seva prioritat és la “negociació” i el “referèndum legal, pactat i vinculant”, sense renunciar “mai” a l’autodeterminació. A més, el president ha descartat acceptar un referèndum amb tres respostes, una per la independència, una per un model més federal i una per l’status-quo. Per la seva banda, Maragall ha dit que el govern no mantindrà una actitud “d’enfrontament gratuït permanent” però ha demanat respostes i concrecions a l’executiu de Pedro Sánchez. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa