El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra: “No reconeixem els efectes de la resolució del Suprem”
  • CA

Sóc diputat del Parlament i president de Catalunya“. Quim Torra no reconeix els efectes de la resolució del Suprem, que aquest divendres al matí ha rebutjat suspendre de forma urgent l’acord de la JEC que aplica la seva inhabilitació com a diputat. En una declaració al Palau de la Generalitat aquest migdia, després de reunir-se amb el president del Parlament, Roger Torrent, membres de la Mesa, els grups de JxCat, ERC i la CUP i -després- un Consell Executiu extraordinari, Torra ha sentenciat que la decisió del Suprem és un “cop d’estat” contra la sobirania del Parlament. A més, el president ha afegit que també és un “intent” d’alterar per “vies irregulars” la voluntat política de la ciutadania.

Torra ha explicat que ha reunit Torrent, el vicepresident de la Mesa Josep Costa, el secretari Eusebi Campdepadrós i la secretària Rut Ribas, així com Albert Batet, Elsa Artadi (JxCat), Sergi Sabrià (ERC), Carles Riera i Vidal Aragonès (CUP) i el propi Govern per refusar el “nou atac” del Suprem. En una declaració consensuada -segons fonts de Presidència-, Torra ha manifestat que continua sent diputat del Parlament i president de la Generalitat.

Acompanyat a la sala Torres Garcia de Palau pels assistents a les dues reunions anteriors, el cap del Govern ha asseverat que no reconeix els efectes que pugui tenir la resolució del tribunal. Així mateix, Torra ha recordat que el ple del Parlament es va comprometre a garantir que el reglament de la cambra prevaldrà davant de la “nova ingerència irregular” del Suprem en la sobirania de la institució parlamentària, d’acord amb la resolució del 4 de gener.

El president també troba “necessari” que es prenguin les “mesures oportunes” per protegir la presidència de la Generalitat i defensar la resta d’institucions i el respecte a la ciutadania del país. Finalment, Torra reitera en la declaració l’exigència de posar fi a la “repressió”, el reconeixement del dret d’autodeterminació de Catalunya, l’amnistia pels presos i preses, el “lliure retorn dels exiliats i exiliades”, així com la plena garantia en l’exercici i defensa dels drets civils i polítics de la ciutadania.

Resolució del Suprem

La sala contenciosa-administrativa del Suprem ha rebutjat per unanimitat aquest matí les mesures cautelaríssimes demanades per Torra, contra la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) del passat 3 de gener que acorda aplicar-li la inhabilitació com a diputat del Parlament. En el seu recurs, la defensa de Torra considerava que la JEC va “usurpar” funcions del Parlament i dels tribunals, i afegia que inhabilitar-lo suposa un “dany irreparable”. El tribunal ha argumentat aquest divendres que no hi ha raons d'”especial urgència” per prendre aquesta decisió sense escoltar la JEC ni fiscalia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa