El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra: “No ha sigut fàcil recuperar totes les delegacions arreu del món després del 155”
  • CA

La delegació internacional de la Generalitat s’ha reunit a Brussel.les aquest dijous convocada pel president Quim Torra, degut a la impossibilitat de fer-ho a Barcelona. Meritxell Serret, Delegada a Brussel·les i exiliada a la capital europea “no hauria pogut estar”, ha assenyalat expressament el President. Amb aquestes paraules, Torra va significar la situació en què es troben els presos polítics i exiliats, i el motiu del trasllat d’aquesta reunió. El president ha fet palesa la reactivació i posada en marxa de la xarxa de delegacions a l’estranger, “que no ha sigut fàcil”, i que ha permès “recuperar totes les delegacions després del 155 arreu del món”. L’altre missatge ha estat encomanar a tots els delegats internacionals que facin públic a tot arreu el Dictamen de l’Organització de Nacions Unides (ONU), que insta Espanya a posar fi a la situació d’empresonament i exili dels polítics catalans.

Una de les primeres accions de l’Estat espanyol amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, va ser el tancament entre octubre i desembre de 2017 de les delegacions que tenia la Generalitat a l’exterior començant per la de Brussel·les amb el cessament del seu Delegat Amadeu Altafaj. En aquests moments, ja son dotze els delegats a l’exterior del Govern de Catalunya i tots han acudit aquest dijous a Brussel·les també per a fer costat a la Delegada Meritxell Serret, juntament amb el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, i la secretària d’Acció Exterior i de la Unió Europea, Mireia Borrell.

Fortament criticat pels seus viatges a l’estranger i, en especial, a Bèlgica, Torra no s’ha entrevistat en aquesta ocasió amb Carles Puigdemont, segons confirmen fonts del seu gabinet. Un cop acabada la reunió, ha marxat immediatament cap a Barcelona, on té una extensa agenda que ha de complir abans de les set de la tarda, hora límit aprovada pel Govern de la Generalitat per als actes institucionals. 

Com ha explicat abans de la reunió, que mantindrà a tots els delegats durant dos dies a Brussel·les per a coordinar l’acció exterior de Catalunya, Torra pretén donar “una imatge molt potent d’un país que vol estar a punt per als reptes globals i per la llibertat del nostre país”. Aquesta és una més de les accions que la Generalitat ha engegat, junt a la posada en marxa de Diplocat i l’Institut Ramon Llull. “L’important és tenir veu pròpia al món des del punt de vista polític, cultural, econòmic, i explicar què som i què fem en primera persona i quina és la situació a Catalunya”. Aquest és l’encàrrec del president als seus delegats arreu del món, desprès de l’ofensiva duta a terme per l’Estat Espanyol a través de les seues ambaixades sobre el Procés. 

En primer lloc, Torra ha encomanat que es difongui “un missatge d’esperança i estabilitat d’un Govern que gestiona amb rigor”, apel·lant a les darreres dades de la baixada de l’atur i la pujada del PIB a Catalunya, així com a les darreres inversions d’empreses estrangeres. L’altre encàrrec per als delegats ha estat que siguin “altaveus de la llibertat, dels drets civils i polítics de tots els catalans, i la veu dels que no tenen veu”, en clara al·lusió als presos polítics i exiliats. 

En darrera instància, Torra ha demanat que els delegats “facin conèixer el dictamen de l’ONU”, sobre les situacions d’exili i empresonament dels polítics catalans, assenyalant expressament les de “Carles Puigdemont i Oriol Junqueras”. I ha insistit que el missatge “ajudi a resoldre de la millor manera la situació que pateix el nostre país”.

En aquesta línia, Meritxell Serret, que actuava d’amfitriona, ha insistit en “reforçar l’acció exterior amb aquesta trobada i el missatge de Catalunya cap als ciutadans europeus”. També el conseller Alfred Bosch ha recordat la situació dels “exiliats i presos polítics que, com Serret, no han pogut reunir-se a Barcelona”. Bosch ha fet seua la frase “Catalunya serà internacional o no serà” al temps que ha denunciat els “entrebancs injustificables respecte a l’acció exterior catalana de l’Estat espanyol i les falsedats dels missatges respecte a la realitat política i econòmica catalanes”.

Així, el conseller ha demanat que es compleixi el Dictamen de l’ONU, que insta Espanya a “alliberar els presos polítics i indemnitzar-los, mentre l’Estat espanyol fa tot el contrari”. També ha encoratjat als delegats del Govern amb la tasca de “difondre aquest pronunciament al màxim de ciutadans del món”. A més de Meritxell Serret (Brussel·les), hi eren a la reunió celebrada a la seu de la Delegació de Catalunya, enfront del les institucions europees, Daniel Camós (França), Sergi Marcén (Regne Unit i Irlanda), Marie Kapretz (Alemanya), Krystyna Schreiber (Europa Central), Luca Bellizzi (Itàlia), Manuel Manonelles (Suïssa), Rui Reis Serra (Portugal), Eric Hauck (Balcans), Francesca Guardiola (Països Nòrdics), Ewa Cylwik (Països Bàltics) i Victòria Alsina (Estats Units i Canadà).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa