Torra: "És irresponsable parlar de l'economia catalana eludint el dèficit fiscal"

Un informe de l'Airef avisa que "l'elevat nivell de deute" posa en risc "molt alt" la sostenibilitat financera de Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha replicat a l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) que és una "irresponsabilitat" parlar de la sostenibilitat econòmica de Catalunya sense esmentar el dèficit fiscal. A través d'un missatge a Twitter, Torra ha afegit que això desacredita qualsevol anàlisi. L'Airef va fer públic ahir dijous un informe que avisa que "l'elevat nivell de deute" posa en risc "molt alt" la sostenibilitat financera de Catalunya. També s'assenyala els "relativament baixos ingressos corrents sobre el PIB".

 

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) ha avisat en un informe que hi ha un “risc molt alt per a la sostenibilitat financera de Catalunya” per “l’elevat nivell de deute” i els “ingressos corrents sobre el PIB relativament baixos”. En un informe, l’organisme independent apunta que la qualitat del deute català a llarg termini és baix -ho diu citant les principals agències de qualificació- i té una dependència “molt elevada” i que “continua creixent” dels mecanismes extraordinaris de finançament estatal. A tall d’exemple, l’Airef diu que el 74,4% del deute de Catalunya contret el segon trimestre de 2019 és amb l’administració central i suposa el 33% de l’import total dels mecanismes extraordinaris. Malgrat això, no descarta que Catalunya compleixi els objectius del 2019 i el 2020. L’ens també veu “factible”, però “molt ajustat”, reduir el dèficit fins al 0% del PIB. 

 
 

Comentaris