Torra i Llach proposen obrir un debat constituent al marge dels partits

Dissolen el Consell Assessor per posar en marxa les “enteses territorials”

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Consell Assessor del Fòrum Civil i Social del Debat Constituent, Lluís Llach, han acordat aquest dilluns dissoldre’l i encetar la recta final a través de les enteses locals, regionals i nacional, això sí “al marge dels partits” i deixant l’iniciativa a l’espai social i no institucional.

 

“No existeixen avui dia condicions per tal que els partits puguin treballar de dalt a baix per encetar el debat constituent, hem de recuperar la iniciativa de l’espai institucional al social”, ha emfatitzat Llach. L’exdiputat de JxSí també ha assegurat que l’únic objectiu del Fòrum és “debatre quin país volem” i trobar la metodologia de “coordinar, ordenar i impulsar el debat constituent”.

 

 

L’entitat, que tal i com va informar El Món, començarà els debats ciutadans a través d’un formulari de la pàgina web procesconstituent.cat i reunions “autoconvocades”. Tot a través de les “enteses territorials”, a totes les comarques se n’han configurat i ara es coordinaran a través “d’enteses territorials”. La feina, finançada a través de fons privats, acabarà al març de 2020 quan es presentarà solemnement al Parlament i s’instarà als partits configurar una assemblea constituent.

 

Pel que fa a la resposta de l’Estat a un moviment d’aquest tipus, a la vista que un full de ruta de l’ANC ha esdevingut prova de càrrec d’una rebel·lió, Llacha s’ho ha pres amb ironia. “Hi anem els vells”, ha fet befa. També ha posat en dubte el que el document intern del Procés Constituent hi deia animant als partits a convocar una assemblea constituent. “Estem obcedits a debatre, discernir sobre unes bases constitucionals com a tot el món”, ha afegit.

 

 

Comentaris (4)
Torrita y Llach ... Fa 6 mesos
Disuelven una nada para crear otra nada, que volverán a disolver dentro de un par de años para crear otra nada y así hasta que el calentamiento global acabe con todos nosotros.
Pjoter Fa 6 mesos
Y mas y mas bla bla bla
Andreuza Fa 6 mesos
Naturalment....cal retornar la lluita a la societat civil.
Carles Viñals Casado Fa 6 mesos
Als partits hi ha PERSONES ÍNTEGRES que volen LLUITAR i PAGAR EL PREU que comporta. NO HI POT HAVER, però, PARTITS COMPROMESOS amb la LLIBERTAT i doncs, no lluitaran per ella. Ens cal, per damunt dels PARTITS, cercar les PERSONES. Només l'INDIVIDU pot, si vol, assumir fins a les darreres conseqüències, el mandat dels electors. Els partits dilueixen la responsabilitat personal en un grup on tothom fa la seva i ningú no és responsable.