El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra i Llach proposen obrir un debat constituent al marge dels partits
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, i el president del Consell Assessor del Fòrum Civil i Social del Debat Constituent, Lluís Llach, han acordat aquest dilluns dissoldre’l i encetar la recta final a través de les enteses locals, regionals i nacional, això sí “al marge dels partits” i deixant l’iniciativa a l’espai social i no institucional.

 

“No existeixen avui dia condicions per tal que els partits puguin treballar de dalt a baix per encetar el debat constituent, hem de recuperar la iniciativa de l’espai institucional al social”, ha emfatitzat Llach. L’exdiputat de JxSí també ha assegurat que l’únic objectiu del Fòrum és “debatre quin país volem” i trobar la metodologia de “coordinar, ordenar i impulsar el debat constituent”.

 

L’entitat, que tal i com va informar El Món, començarà els debats ciutadans a través d’un formulari de la pàgina web procesconstituent.cat i reunions “autoconvocades”. Tot a través de les “enteses territorials”, a totes les comarques se n’han configurat i ara es coordinaran a través “d’enteses territorials”. La feina, finançada a través de fons privats, acabarà al març de 2020 quan es presentarà solemnement al Parlament i s’instarà als partits configurar una assemblea constituent.

 

Pel que fa a la resposta de l’Estat a un moviment d’aquest tipus, a la vista que un full de ruta de l’ANC ha esdevingut prova de càrrec d’una rebel·lió, Llacha s’ho ha pres amb ironia. “Hi anem els vells”, ha fet befa. També ha posat en dubte el que el document intern del Procés Constituent hi deia animant als partits a convocar una assemblea constituent. “Estem obcedits a debatre, discernir sobre unes bases constitucionals com a tot el món”, ha afegit.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa